Napi sajtószemle

MN
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Washington Times
„A provokátorok sok vizet azért nem zavaró segítőjéből az Egyesült Államok biztonságát fenyegető tényezővé vált a WikiLeaks” – érzékelteti a hivatalos washingtoni körökben uralkodó hangulatot a konzervatív lap, s mint megjegyzi, a kiszivárogtatások aláássák a védelmi minisztériumba vetett bizalmat, azt sugallva, hogy az aligha képes megvédeni az országot egy esetleges kibertámadástól. A lap a WikiLeaks elleni kemény fellépést és az alapító, Julian Assange megbüntetését követeli.


the guardian
Akárhányszor kényes dolgokat hoz nyilvánosságra, felelőtlen viselkedéssel vádolják a WikiLeakset. Ezt tette Robert Gates amerikai védelmi miniszter az afganisztáni háborúról szóló dokumentumok kapcsán is, majd elismerte, hogy az iratok nemzetbiztonsági értelemben semmilyen titkot nem tartalmaztak. Ennek ellenére ugyanazokat a vádakat halljuk most is, figyelmeztet szerkesztőségi cikkében a brit lap, rámutatva, hogy Washington nem tartja fontosnak az emberi jogok megsértésének kivizsgálását. Mindez azért furcsa, mert miután kiderült, hogy Szaddámnak nincsenek tömegpusztító fegyverei, a háború megindítását Washingtonban a barbár rezsim megdöntésével indokolták. Most az is kiderült, hogy az amerikaiak segítségével hatalomra jutott új kormány is lábbal tiporja az emberi jogokat, Washington pedig hallgat és a WikiLeakset vádolja.


EL PAIS
A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok meggyőzően illusztrálják az iraki háború mocskát, véli a spanyol lap, megjegyezve, hogy ennek semmi köze a demokrácia terjesztéséhez. Ha eddig a háború elleni legfőbb érv az volt – fogalmaz a lap –, hogy demokráciát nem lehet teremteni fegyverrel, akkor most hozzátehetjük, hogy a polgári lakosság kínzásával sem.


krónika
Marosvásárhely városvezetése továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy szobrot állítsanak a városban az 1989-es romániai forradalom idején temesvári tüntetők közé lövető Stefan Gusa tábornoknak, írja a kolozsvári napilap. Tavasszal, a Tőkés Lászlóval folytatott tárgyaláson a polgármester ígéretet tett arra, hogy leállítja a szoborállítási procedúrát, júniusban pedig a Maros megyei törvényszék közigazgatási tanácsa, helyt adva az európai parlamenti képviselő panaszának, megsemmisítette a városi tanács döntését.


Blic
Szerbiának az EU-tagjelölti státus megszerzéséig, vagyis várhatóan 2011 végéig kézre kell kerítenie a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött, még bujkáló két háborús bűnöst, köztük Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnokot, írta az uniós külügyminiszterek kedvező hozzáállását elemezve a belgrádi napilap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.