Napi sajtószemle

MN
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse
A vezető osztrák napilap Dr. Jekyll vagy Mr. Hyde című cikke Orbán Viktor miniszterelnököt – szerintük ellentmondásosnak tűnő bel- és külpolitikájára alapozva – a skizofrén regényhőshöz hasonlítja. Az újság szerint a XXI. században Európa más országaiban elképzelhetetlen lenne a nacionalizmus szándékos erősítése, és kételkedik abban, hogy az EU soros elnökségét januárban átvevő Magyarország beleillik-e egyáltalán a mai Európa kereteibe.


Pravda.sk
A baloldali szlovák napilap Orbán trükkje címmel közölt tegnap jegyzetet a magyar kormány és az alkotmánybíróság közti vitáról. A szerző szerint Orbán Viktor miniszterelnök már előre átgondolta tervét az alkotmányt védelmező bírák jogköreinek megcsonkításáról, és ehhez végre jó ürügyet talált. Csapdán kívül másról nem lehet szó, hiszen egy jogállamban a 98 százalékos különadónak már a gondolata is nevetséges lenne – írja a lap.


AFP
John Sawers, a brit Titkos Hírszerző Szolgálat (SIS, más néven MI6) vezetője élő televíziós adásban értékelte a hírszerzés Irakkal és Iránnal kapcsolatos hiányosságait, és az információk forrásainak szigorúbb vizsgálatát szorgalmazta. Iránnal kapcsolatban kijelentette: a hagyományos diplomácia már nem elég az ehhez hasonló nukleáris törekvések megakadályozására, erre a hírszerzés műveletei alkalmasabbak. A tegnapi volt az első alkalom, hogy a SIS egy hivatalban lévő vezetője nyilvános beszédet tartott. A francia hírügynökség által is idézett Sawers törvénysértőnek és iszonyatosnak tartja a kínvallatás alkalmazását.


Associated Press
Az Egyesült Államok legnagyobb károsanyag-kibocsátó cégei harcolnak az amerikai környezetvédelmi ügynökség azon indítványa ellen, amely kötelezné az említetteket kibocsátásuk nyilvánossá tételére. Az amerikai hírügynökség által idézett szervezet tervei szerint az interneten bárki által elérhetők lennének az erre vonatkozó részletes adatok – méghozzá gyárakra lebontva – a jelenlegi durva becslések helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.