Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian
Huszonegy olyan eset anyagait tette hozzáférhetővé a baloldali lap, amelyben az afganisztáni nemzetközi erők katonái megtámadtak polgári lakosokat. Ezt megelőzően arról számolt be, hogy a genfi emberi jogi konvenciókat sértő, súlyosan megalázó módszereket írnak elő a brit hadsereg fogolykihallgatóinak összeállított kiképzési kézikönyvek. Egy 2005-ből származó segédanyagban az áll, hogy a kihallgatott személyeket meztelenre kell vetkőztetni, „ha nem engedelmeskednek az utasításoknak”, egy másik, 2008-ban készült útmutató szerint az elfogottakat fizikai kényelmetlenséget okozó környezetben kell tartani, és meg kell félemlíteni. Az őrizetesek megfosztása a környezeti ingerektől törvényes eljárás, ha ezt „valós műveleti okok indokolják”, áll a segédanyagban, amelyben szerepel az ajánlás a kihallgatottak meztelenre vetkőztetésére.

Christlicher Medienverbund Kep
A Németországi Keresztény Médiaszövetség arra szólította fel a rádióállomások üzemeltetőit, hogy október 31-én ne a halloweenról szóljon a műsoruk, hanem a reformáció ünnepét helyezzék a középpontba, mondván, az utóbbinak nem csak kultúrtörténeti jelentősége van. A szövetség vezetőjének véleménye szerint a halloween nemcsak kevésbé jelentős, de ami fontosabb, főképp a horrorról és az ijesztgetésről szól.

Pnahoboctn
Iskolai tananyaggá tenné Vlagyimir Putyin A Gulag-szigetcsoportot. Oroszországban megjelent Alekszandr Szolzsenyicin könyvének iskolai verziója, és a kiadást az író özvegye rendezte sajtó alá. Mint arról az orosz hírügynökség beszámol, Natalja Szolzsenyicinával találkozva a miniszterelnök kiemelte a lágerekről és rabokról szóló mű jelentőségét a mai orosz társadalom számára. Putyin támogatja az özvegyasszony azon javaslatát, hogy a művet tegyék az iskolai program részévé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.