Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Standard
A rendszerváltozás óta a magyar demokratikus intézményrendszerbe való legnagyobb beavatkozásként értékelte az osztrák liberális napilap a magyar Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését. Gregor Mayer úgy véli, Orbán Viktor szemszögéből erre azért van szükség, hogy megóvjon a bírák kritikus tekintetétől más, sokkal nagyobb következményekkel járó törvényeket, mint például a bankadó és a válságadók.


Krónika
Lemondásra szólította fel az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) vezetősége Kelemen Hunort, az RMDSZ által delegált román kulturális minisztert, amiért a tárcavezető az Adrian Paunescu költő, szociáldemokrata szenátor temetése alkalmából megfogalmazott búcsúírásában sem a magyarokat, sem pedig az európai értékeket nem képviselte – számolt be a kolozsvári napilap online kiadása. Az MPP szerint a román nemzeti kommunista ideológia oszlopos tagjaként ismert Paunescu ifjúsági agymosó népünnepélyeket szervezett, 1989 után pedig a visszarendeződés és a sovén nacionalista diskurzus híveként vált hírhedtté az erdélyi magyar közösség körében. Kelemen Hunor a gyászbeszédben egyebek mellett úgy fogalmazott: Paunescu a legmagasabb intenzitással élt, egyaránt kiállva a tagadhatatlan értékek és elveszett ügyek mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.