Negyven év színtiszta blues

JUBILEUM<br /><br />A blues egy életforma, egy életérzés: magával ragad, és nem ereszt. Aki egyszer ráérzett az ízére, élete végéig követeli magának. Deák Bill Gyula épp negyven évvel ezelőtt kötött vértestvérséget a műfajjal. Ma este nyolc órától pedig a budapesti SYMA csarnokban barátaival, zenésztársaival idézi fel az eltelt négy évtizedet.

Csibra Tibor
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 62 éves Bill kapitányt a legfeketébb hangú fehér énekesnek nevezte a rock ’n’ roll legendája, Chuck Berry, amikor 1986-ban együtt léptek fel Budapesten. Berry állítólag el sem akarta hinni, hogy nem egy néger férfi hangját hallotta, míg meg nem látta a magyar blues királyát. Nem kell vájt fülű zeneszakértőnek lenni a megállapításhoz, tiszta sor: ha Kőbánya hangja mondjuk New Orleansba vagy Sheffield külvárosába született volna, ma túlzás nélkül ő lenne a bluesra érzékenyek abszolút ikonja Amerikától a londoni kocsmákig. Szerencsénkre Magyarországra született. Deák Bill Gyula az elmúlt évtizedek alatt mindannyiunk közös lelkiismeretének a hangja lett. Szemhunyás nélkül, keményen.
A ma esti, 40 év blues című koncerten a blueskirály legnépszerűbb dalai szólalnak majd meg, de várhatóan olyan nótákat is hallhat a közönség, amelyeket korábban nem vagy csak ritkán adtak elő nyilvánosan. Hiába a lemezboltra való életmű, ilyen is akad bőven. A pályatársak névsora pedig végeérhetetlen. Bill mester mellett szinte kötelező jelleggel ott lesz a koncerten Hobó (Földes László), Póka Egon, Koltai Gergő, Hirlemann Bertalan és Tornóczky Ferenc is, és persze a nélkülözhetetlen vokalisták, erősítésnek.
Deák Bill Gyula a koncert előkészületeiről mesélve lapunknak elmondta: a nagyobb hely, a hatalmas hangosítóberendezések és a fénytechnika másfajta felkészülést kívánnak meg a zenészektől, mint a kisebb klubokban adott koncertek. A blueskirály hátországa azért mégiscsak az emberi léptékű klubvilág. A gigakoncertek ünnepi kivételek.
Deák Bill zenekarához nemrég csatlakozott egy fiatal gitáros, akinek tehetségét, teljesítményét a rajongók és a szakemberek is hamarosan felismerték. – Van tehát utánpótlás, régi barátomnak, Póka Egonnak a Kőbányai Zeneiskolában tartott kurzusaira számos ifjú tehetség jelentkezik rendszeresen, az idő, a szorgalom majd eldönti, hogy közülük kinek lesz annyi hitele, kisugárzása a közönség előtt, mint nekünk, öregebbeknek van immár évtizedek óta – fejezte ki reményeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.