Nem lesz jövőre filmszemle?

Se a kormány, se a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) nem akarja a jövő évi filmszemle megrendezését – állította tegnap a Magyar Filmművészek Szövetsége rendkívüli közgyűlésén Grunwalsky Ferenc. A közalapítvány kuratóriumának tagja, Durst György cáfolta az MMK korábbi elnökét: ilyen határozat nem született az MMK-nál.

Tölgyesi Gábor
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanakkor elképzelhető, hogy nem lesz jövőre filmszemle, a jelenlegi költségvetési tervezet 1,03 milliárd forintot irányoz elő az MMK-nak, amely hét banknak évente mintegy félmilliárd forint hitelkamatot törleszt. (Idén 5,1 milliárd volt az MMK költségvetése, ebből másfél milliárdot zárolt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.) Filmes szakemberek szerint az MMK ekkora öszszegből nem tudja a kötelezettségeit ellátni: nemcsak a filmgyártást, hanem többek között a forgalmazási, artmozi-támogatásokat, a nemzetközi tagdíjakat, a fesztiválszerepléseket sem tudja finanszírozni, nemhogy filmszemlét rendezni. Bár a jelenlegi költségvetési tervezet szerint jövőre a Nemzeti Kulturális Alap 800 millió forintot fordíthat miniszteri keretből magyar filmre, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium kétmilliárd forint filmipari támogatásról dönthet – sajtóhírek szerint e tárca alá majdan tartozó pénzalapot Andy Vajna producer vezetné –, egyelőre nem ismert, hogy a játékfilmek gyártásán túl milyen finanszírozási struktúra tartaná életben a teljes magyar filmkultúrát.
Többek között erről esett szó a filmművészek szövetsége tegnapi, kormányellenes hangulatú megszólalásoktól sem mentes közgyűlésén, amelyen a jelenlévők többsége petíciót írt alá, amely arra hívja fel a kormányfő és a parlamenti pártok figyelmét, hogy – az Országgyűlésben egyhangúlag elfogadott – törvényben rögzített az MMK filmfinanszírozó szerepe. Arról viszont említést sem tettek, hogyan nőtt 7,9 milliárdra az MMK kötelezettségvállalása Grunwalsky elnöksége idején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.