„Nem maradhatunk csendben”

Velkei Tamás
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antihős. Akik huszonegy éve még ott álltak Nagy Imre koporsójánál, ma az emlékét is kitörölnék a történelemből. 1956 hősei életüket, szabadságukat áldozták fel, pedig tudták, a hatalom birtokosaival szemben nem lehet mást csinálni. Korunk antihőse azt gondolja, hogy a hatalom birtokában bármit megtehet – mondta Kuncze Gábor a Budai Liberális Klub megemlékezésén. Az SZDSZ volt elnöke – jelenleg műsorvezető – szerint hűtlenné válik ’56 szelleméhez az, aki belenyugszik a kormányváltás utáni helyzetbe.


Minden hatalom elveszti a legitimitását, ha az akaratát antidemokratikus eszközökkel, a szuverenitás korlátozásával akarja elérni. Ezt Mesterházy Attila MSZP-elnök mondta pártja központi ünnepségén, a kaposvári Nagy Imre-szobornál. A megemlékezésen – ahol mintegy háromszáz fő jelent meg – Lamperth Mónika, az MSZP városi elnöke a demokratikus értékek melletti kiállásra buzdított, és úgy fogalmazott: „ma ez különösen aktuális, és nem maradhatunk csendben”. Felszólalt Mécs Imre MSZP-s – korábbi SZDSZ-es – politikus, ’56-os elítélt is. – Nagy Imrében bíztunk, ő volt, aki minden szempontból a magyar népet képviselte – idézte fel. Szerinte Nagy Imrének és sok százezer harcostársának az akaratából hozták létre közösen 1989-ben a demokratikus Magyarországot. Mécs most azt érzi, hogy „veszélyben van ez a nagyszerű vívmány”.
A Jobbik a fővárosi Deák téren tartotta nagygyűlését, ahol Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője közölte: ’56 üzenete az, hogy a szabadságvágynak le kell győznie a félelmet, felül kell kerekednie a békesség iránti hamis és lusta vágyakozáson. Vona Gábor pártelnök – aki az ott élő magyarok meghívására az Egyesült Államokban töltötte október 23-át – videoüzenetében arra intett: a szabadságharc nem ért véget, azt folytatni kell, amíg „a forradalmat vérbe fojtók örökösei ott ülnek az Országgyűlésben”, s amíg 1956 céljai, az önrendelkezés és a társadalmi igazságosság meg nem valósulnak.
Az LMP nem tartott központi megemlékezést. A párt vezetői szűkebb pátriájukban ünnepeltek. A fővárosi önkormányzat központi ünnepségén viszont megjelent a párt teljes budapesti frakciója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.