Némi mozgástér az egészségügynek

Munkatársunktól
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2011-es költségvetés startpozíciót jelent az egészségügynek, és egy elfogadható, a túlélést lehetővé tevő alapot biztosít – jelentette ki a jövő évi büdzsé tervezetének általános parlamenti vitájában tegnap Mikola István. A fideszes szakpolitikus szerint az ideinél valamivel több jut 2011-ben a gyógyításra, ami némi mozgástérre ad lehetőséget. Hangsúlyozta, az igazán nagy kérdés – ami szerinte megkerülhetetlen lesz 2011-ben –, hogy fenn lehet-e tartani a társadalombiztosítás tömeges kockázatvállalásra épülő szolidaritási rendszerét, vagy el kell kezdeni előkészíteni egy állami egészségügyi rendszert. Vita alakult ki tegnap a parlamentben az önkormányzatokról. Az MSZP-s Varga Zoltán szerint az önkormányzati szféra több mint 80 milliárd forintos reálcsökkentést fog elszenvedni. Közölte: a büdzsé önkormányzatokat érintő része mindenképpen tarthatatlan, így azt önkormányzati vezetőknek, képviselőknek nem szabadna megszavazniuk. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára úgy reagált Varga Zoltán megszólalására, hogy a szocialista politikus személyében egy olyan képviselő szólalt fel, akinek önkormányzati minisztersége alatt a helyhatóságok a legnagyobb veszteséget szenvedték el. „Önnek nemhogy egy költségvetési évre nem volt koncepciója, igazából semmilyen koncepciója nem volt” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.