Nemzeti ünnep kordonok nélkül

Idén – az utóbbi évekkel ellentétben – kordonok és rohamrendőrök nélkül tartották meg az október 23-i megemlékezéseket. – 1956 a magyarok befejezetlen története volt 2010 áprilisáig, a kétharmados forradalom azonban megszabadított bennünket, ’56 örököseit attól, hogy október 23-án úgy érezzük, mégiscsak újra kell vívni ezt a harcot – mondta Orbán Viktor szombaton a budapesti Kossuth téren összegyűlt több tízezres ünneplő tömeg előtt. A miniszterelnök szerint egy évünk van arra, hogy kapkodás nélkül, de szapora léptekben felvegyük a tempót, és megteremtsük a sikeres Magyarország alapjait. Ellenben „ha a magyarok ma engednek a kétségeknek, holnap veszíteni fognak”.

Munkatársainktól
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Buzek méltatta 1956-ot. Az 1956-os forradalmat a magyarok az összes európai érdekében vívták meg – mondta a Parlament előtt tartott megemlékezésen az Európai Parlament lengyel elnöke. Jerzy Buzek előzőleg találkozott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, akivel egyeztetett a jövő évi magyar, majd lengyel uniós elnökségről. A politikus lapunknak adott interjújában rámutatott, a Magyarország által felvázolt tervek hosszú távra is meghatározhatják az Európai Uniót. Interjú a 10. oldalon.


A megemlékezések már október 22-én – a hagyományokhoz híven – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott ünnepséggel elkezdődtek.
Az állami kitüntetések átadására szintén a nemzeti ünnep előestéjén került sor a Parlamentben. (Az elismerésben részesültekről lapunk mellékletében lehet bővebb információhoz jutni.)
Október 23-án a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával kezdődtek az állami rendezvények, a Kossuth téren egész nap családi programok várták az ünneplőket.
Tarlós István főpolgármester a Magyar Rádiónál tartott megemlékezésen azt mondta: „Az erkölcs forradalma volt 1956, és mi arra vállalkoztunk, hogy új rendet és egy szebb, élhetőbb várost teremtsünk a súlyos és nehéz örökségből.”
Az MSZP Kaposvárott tartotta központi ünnepségét, mintegy háromszáz ünneplő kísérte figyelemmel, amikor Mesterházy Attila pártelnök arról beszélt, hogy „minden hatalom elveszti a legitimitását, ha az akaratát antidemokratikus eszközökkel, a szuverenitás korlátozásával akarja elérni”.

Részletek a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.