Népzenei nagyágyúk hétvégéje

Munkatársunktól
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes népzenei programból kettőt is ígér a ma este: a Fonóban a világzene híveit szórakoztatja a Csík Zenekar és vendége, a Tárkány Művek, ráadásként színpadra lép Dresch Mihály, az ismert dzsesszmuzsikus és Lukács Miklós cimbalomművész. Miközben a Csík Zenekart lassan senkinek nem kell bemutatni, a Tárkány Művek is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a dzsessz, a magyar és a balkáni népzene, illetve a sanzonos fordulatok ötvözésével. A ma este nyolc órakor kezdődő koncert a 15 éves Fonó jubileumi programsorozatának része.
Zöld erdőben lakom címmel jelentette meg új lemezét Pál István dudás-furulyás hagyományőrző népzenész, a népművészet mestere. A 91 esztendős pásztor igazi legendás alakja a magyar népzenetörténetnek, élő láncszem az egykor virágzó pásztorkultúra és a mai világ között. Lemezbemutató koncertje igazi különlegesség: ma este hét órakor a Hagyományok Háza színháztermében két barátjával, Juhász Zoltánnal és Dsupin Pállal áll a közönség elé. Azzal a két dudással-furulyással, akik az elmúlt évtizedekben végigkövették életművét, gyűjtötték, rendszerezték, átmentették a jövőnek tudását, és akik maguk is sokat tanultak tőle. A lemezen és a ma esti műsorban Ipoly menti dallamokat is hallunk tőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.