Névtelen feljelentés a püspökség ellen

Bóka Máté Ciprián
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlenek feljelentést tettek a pécsi püspökséget érintő pénzügyi, gazdasági és egyéb visszaélések kapcsán, a Baranya Megyei Főügyészség elrendelte a nyomozást. Az egyházmegye cáfolja, hogy bűncselekményt követtek volna el. A feljelentésről az Index.hu számolt be, megemlítve, hogy az egyházmegye bizonyos gazdasági tevékenységeket kiszervezett a püspökség tulajdonában lévő, a közelmúltban felmentett gazdasági igazgató, Wolf Gyula által irányított Fény Kft.-be, amely milliárdos beruházást hajtott végre. Megemlítik a Szent Mór Iskolaközpont igazgatója és a Mayer Mihály püspök közötti, évekkel ezelőtt lezajlott konfliktust is, amely az igazgató távozásához vezetett.
A Baranya Megyei Főügyészségre kedden érkezett meg a feljelentés, amelyben a csalás, a hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúját is felvetik. A dokumentumban szexuális magatartással összefüggő cselekményt is említenek az ismeretlenek. Petréteiné Malomsoki Csilla, az ügyészség helyettes vezetője szerint tisztázni kell a feljelentésben foglaltakat, ezért nyomozást rendeltek el, amelyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság folytat le.
A pécsi egyházmegye kommünikét adott ki. Ebben az áll, hogy a hatályos jogrend bárkinek lehetővé teszi a feljelentés megtételét, ám a törvényi szabályozás szerint az alaptalan feljelentőkkel szemben hamis vád, hatóságok félrevezetése, továbbá hamis tanúzás miatt bűnvádi eljárás is folytatható. A közleményben leszögezik: „A pécsi egyházmegye vezetése bűncselekményt nem követett el, ezért már most bejelentjük, hogy az esetleges büntetőeljárás természetszerű megszüntetése esetén a bejelentőkkel szemben – amennyiben végre ismertté válik személyük – a büntetőjog eszközeivel fel fogunk lépni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.