Nőtt a rés az ajkai zagytározó falán

Ismét mozgást észleltek a megsérült ajkai vörösiszap-tározó északi falán, de a környező települések nincsenek veszélyben. A tározón lévő repedéseket és süllyedéseket a nap huszonnégy órájában mérik. Mindeközben az árvíz sújtotta Felsőzsolcán elkészültek az új, könnyűszerkezetes házak, tizennégy család már csütörtökön beköltözhet új otthonába.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyertyagyújtás. Több mint háromszáz ember gyújtott gyertyát a vörösiszap-katasztrófa kilenc halálos áldozatának lelki üdvéért alig két óra leforgása alatt vasárnap este a kolontári temetőben. A négy héttel ezelőtt bekövetkezett ipari és ökológiai katasztrófának mind a kilenc áldozata kolontári lakos volt. Közülük nyolcat már eltemettek, míg a legfiatalabbat, a 14 hónapos Angyalka nevű kislányt nem tudták végső nyugalomra helyezni, mert édesanyját és hároméves testvérét súlyos égési sérülésekkel kórházban kezelik.


Újabb, néhány centiméteres mozgást észleltek a szakemberek a négy héttel ezelőtt megsérült ajkai vörösiszap-tározó X. számú kazettájának északi falán, de a környező települések nincsenek veszélyben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Töttős Györgyi elmondta, a tározón lévő repedéseket és süllyedéseket a nap huszonnégy órájában mérik, tegnap délelőtt két centiméteres eltérést mértek. A kiszakadt tározó falán a megsérült gátszakasz alja kifelé, a teteje befelé mozdult el. A távirati iroda helyszíni tudósítója szerint a megsérült vörösiszap-tározó északi gátján több repedés van, közülük kettő nagyjából fél méter széles és
25-30 méter hosszú. A tározó kiszakadt sarkától húsz méterre lévő nagyobb sérülés így már 59 centiméter széles. A X. számú kazetta északi fala 150 méteres szakaszon sérült, a keresztirányú repedések mellett 52 centiméteres süllyedést is regisztráltak.
Legutóbb két hete mértek nagyobb elmozdulást a sérült tározó északi falán, akkor másfél centiméterrel nőtt a repedés egy éjszaka alatt. A katasztrófavédelmi szakemberek közlése szerint egy esetleges újabb gátszakadás bekövetkeztekor Kolontár és Devecser lakossága biztonságban van, mert a megsérült tározó körül a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. hármas körgátat, illetve a vízügyi szakemberek egy 620 méter hosszú és 25 méter széles gátat is építettek, amely kettészeli Kolontár települést. Szerintük a sűrűbb állagú iszap a tározótól 500-1000 méternél távolabbra nem kerülne ki, és a szomszédos, IX. kazetta falai erősek.
Tegnap egyébként már csak utómunkálatokat végeztek Devecser közvetlen lakókörnyezetében: vegyszeres oldattal mosták le a házfalakról és az utakról a szennyeződést, a tervek szerint mára teljesen kitakarították a vörösiszapot a településről. Az összegyűjtött néhány ezer köbméternyi szennyező anyagot – amelyet üres telkeken deponálnak – azonban csak ma reggeltől tudják elszállítani a halottak napi leállás miatt. Ugyancsak tegnap estére készült el az új hulladéktároló területéhez vezető, zúzott kővel megerősített út is.
Emlékezetes, az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során a vörösiszap-tároló kazettából mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos anyag ömlött ki, és elárasztott három települést. Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófája következtében kilenc ember halt meg, öt nappal később egy hétre ki kellett üríteni Kolontárt, és kitelepítési készültségbe helyezték Devecser hatezer polgárát.

Új otthonok. Tizennégy család költözhet be új otthonába az árvíz sújtotta Felsőzsolcán, a könnyűszerkezetes épületek kulcsait csütörtökön adja át ünnepélyesen a település polgármestere. A kivitelező időben fejezte be az építkezést, a lakhatási engedélyeket is beszerezték, már csak az apróbb munkák vannak hátra, de azokkal is hamarosan végeznek. Mint ismert, Borsod-Abaúj-Zemplén megyét nyár elején sújtotta elsöprő áradat, a víz a legnagyobb károkat Felsőzsolcán okozta. Több mint kettőszáz ingatlan vált lakhatatlanná, a romba dőlt épületek közül 71 újjáépítése mellett döntöttek a tulajdonosok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.