Nyugdíjvita és döntés a Ház előtt

Ha a parlament elfogadja a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatát, akkor mindenki visszakapja a saját pénze feletti rendelkezés szabadságát – mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott.

Szilágyi Richárd
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek szerint az állami nyugdíj a biztosabb. A felnőtt állampolgárok elsöprő többsége egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy a jövőben mindenki szabadon választhassa meg, akar-e magán-nyugdíjpénztári tag lenni – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés megállapította azt is, hogy a magyar emberek közül kétszer annyian bíznak az állami nyugdíjrendszerben, mint a magánban. A Századvég felmérése rávilágított arra is, hogy a biztosítási rendszerről véleményt formáló állampolgárok többsége nem elégedett vagy nem igazán bízik a magánnyugdíj-biztosító társaságokban. A kutatásban részt vevők 38 százaléka szerint a magánnyugdíjpénztárak általában véve rosszul gazdálkodtak az emberek pénzével, s ettől eltérően, 24 százalékuk volt elégedett azzal, ahogy a társaságok a befizetett járulékokat kezelték. A válaszadók 38 százalékának ugyanakkor nem is volt kialakult véleménye arról, helyesen kezelték-e a nekik átutalt összeget a nyugdíjbiztosítók. Tehát az egyéni számlás rendszer és éves kimutatások ellenére a biztosítottak jelentős részének nem volt tudomása arról, hogy öszszességében jól járt-e a magánnyugdíjpénztárakkal. Az, hogy a nyugdíjkérdésben ilyen sok a bizonytalan és a nem megfelelően tájékozott ember, rávilágít arra, hogy az elmúlt években sem a kormányzati tájékoztatás, sem a magánnyugdíj pénztárak felvilágosítási kötelezettsége nem volt eléggé átütő.


Megnyitja a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe a fideszes politikus előterjesztése, és megszünteti a pályakezdők számára a magánnyugdíjpénztárba való kötelező belépést, harmadrészt pedig az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonultak számára megteremti az állami rendszerbe való visszalépés utólagos lehetőségét. A szocialisták arra szólították fel a kabinetet, hogy vonja viszsza az ezzel kapcsolatos előterjesztéseit. Az MSZP szerint a kormány tervezete szinte teljesen eltörölné az öngondoskodás meglévő intézményeit. A szocialisták ügydöntő népszavazást kezdeményeznek a magánnyugdíjpénztárak megvédése érdekében. Az LMP úgy véli, hogy nagy valószínűséggel alkotmányellenes a javaslat, amely ráadásul csak „a 400-500 milliárdos költségvetési lyuk betömésére” szolgál.
A Ház ma szavazhat azokról a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről szóló törvényjavaslatokról, amelyek megteremtenék annak az alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 2010. november 1. és 2011. december 31. között tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alapba. Erről és a közmédiumok vagyonának egy közös alapkezelőbe vonásáról szóló előterjesztésekről akkor tarthatnak ma zárószavazást, ha az Országgyűlés nem fogad el egyetlen benyújtott módosító indítványt sem. Ha a képviselők négyötödös többséggel megszavazzák a házszabálytól eltérést, akkor szintén ma dönthet a Ház a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítéséről is.
A képviselők megvitatják az Országos Rádió és Televízió Testület tavalyi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, majd lefolytatják a kormányhivatalokról és a területfejlesztésről szóló javaslat részletes vitáját.

Államfői egyeztetés. Schmitt Pál köztársasági elnök egyeztetésre hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit hétfőre a Sándor-palotába. Az államfő három témát jelölt meg a meghívóban: az alkotmánnyal, a jövő évi költségvetéssel és az ügyészséggel kapcsolatos kérdéseket, így várhatóan a legfőbb ügyész megválasztásáról is egyeztet a pártokkal. Lázár János fideszes, Harrach Péter KDNP-s, Mesterházy Attila szocialista és Schiffer András LMP-s frakcióvezető ma délelőtt el is megy az egyeztetésre, a Jobbik viszont új időpontot kér, miután Vona Gábor, a képviselőcsoport vezetője az Egyesült Államokban tartózkodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.