Oktatási előrelépés

Anyanyelvükön tanulhatják Románia történelmét és földrajzát a nemzeti kisebbségek diákjai a következő tanévtől a bukaresti kormány által elfogadott oktatási törvény szerint. Az ellenzéki pártok ismét bizalmi szavazást kérnek a Boc-kabinet ellen.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhívás a magyar feliratozásért. Aktív polgári engedetlenségi akciót hirdetett a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar feliratozása érdekében. Az önálló romániai állami magyar egyetem létrehozásáért küzdő szervezet pénzdíjat ajánlott azoknak, akik elhelyezik a BKB által elkészített magyar feliratokat a BBTE épületében. Hantz Péter és Kovács Lehel BKB-alelnököket, a BBTE egykori oktatóit korábban magyar feliratok elhelyezése miatt kicsapták az egyetemről. (R. Sz.)


Felelősséget vállalt a román parlamentben tegnap Emil Boc kormánya az oktatásügyi törvényért. A bukaresti koalíció tagjaként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség régóta sürgette a jogszabály elfogadását, a dokumentum lehetővé teszi ugyanis, hogy a következő tanévtől a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok a képzés teljes időtartama alatt anyanyelvükön tanulhatják Románia földrajzát és történelmét, emellett speciális tankönyvekből sajátíthatják el a román nyelvet. Az ágazatban jelentős átalakítást végrehajtó törvénycsomag minden szinten és iskolatípusban – állami, felekezeti és magánoktatás – biztosítja a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvű oktatást, beleértve a doktori fokozatot is, abban az esetben pedig, ha a kisebbségi diák csak lakhelyétől távol tud anyanyelven tanulni, támogatásban részesül. Alapfinanszírozás kapcsán előnyben részesítik a kisebbségi óvodákat, iskolákat, azaz a többségi intézményekhez képest emelt fejkvótát biztosítanak, és figyelembe veszik az esetleges alacsony diáklétszámot is.
A parlamenti felelősségvállalás azt jelenti, hogy a kormány megbukik, ha a bejelentéstől számított három napon belül benyújtott bizalmatlansági indítványt megszavazzák; ellenkező esetben a törvény hatályba lép. Az ellenzéki román szociáldemokraták és liberálisok tegnap a törvény elfogadása miatt kivonultak a parlamentből, és bejelentették: újabb bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek, annak ellenére, hogy kormánybuktató kezdeményezésük egy nappal korábban kudarcot vallott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.