Olajbogyó-diplomácia

Munkatársunktól
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Palesztin Hatóság jövő augusztusban kikiáltja az ország függetlenségét – állította az olasz Corriere Della Sera újságírójának Szalám Fajjád. A palesztin miniszterelnök olajfabogyószüret közben tette a kijelentést, hozzátéve: „A legfiatalabb olajfának is mélyebbre nyúlnak a gyökerei, mint a legnagyobb zsidó telepnek.” Fajjád elmondta, jövőre lesz az ENSZ alapításának 66. évfordulója, és „a világszervezet ezt az országunk születésével fogja megünnepelni”. Az olasz lapnak adott interjújában kifejtette, szükség van a nemzeti intézmények létrehozására Ciszjordániában, és gőzerővel kell készülni az ország függetlenségének kikiáltására. Fajjád a gázai palesztinokat is bevonná a nagy ívű terv végrehajtásába a politikai különbségek ellenére, ezért a jövő héten megpróbál eljutni a Földközi-tenger partján fekvő Gázai övezetbe.
A kormányfő a beszámoló szerint mondandója közben végig olajbogyót szedett, amely számára szimbolikus tartalommal bír. „A jogunkat jelképezi, hogy itt élhessünk” – mondta, miközben a telepesekre panaszkodott, akik megmérgezik a fákat. „Palesztinában 15 millió olajfa van, de nem egyezhetünk bele egyetlenegynek sem az elpusztításába.” Bírálta egyúttal a zsidó telepek építését, amelyek fenntartásához egyévnyi türelmi időt adott Izraelnek. Fajjád két nappal korábban az ENSZ közel-keleti békekoordinátorával, Robert Serryvel ment olajbogyószüretre, aki a függetlenség 2011. augusztusi kikiáltását támogatja.
Az egyiptomi külügyminiszter és a titkosszolgálat vezetője tegnap Rámalláhban járt, hogy rávegye Mahmúd Abbász palesztin elnököt a békefolyamat folytatására Izraellel. Ahmed Abul-Heit és Omar Szulejman javaslata szerint újra tárgyalóasztalhoz ülhetnének a felek egy részleges telepfejlesztési moratóriumért cserébe, amelyben az amerikaiak is bíznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.