Olajkatasztrófa: elmarasztalták a BP-t

Győr Ágnes
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok történelmének legnagyobb olajkatasztrófája részben azért következett be, mert a British Petroleum (BP) helytelenül becsülte fel a potenciális veszélyforrásokat, és nem megfelelően működtette az olajfúrótornyot a Mexikói-öbölben – derült ki egy független szakértőkből álló amerikai vizsgálóbizottság jelentéséből, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra. A Nemzeti Mérnöktudományi Akadémia (National Academy of Engeneering) által készített tanulmány – amelynek tanulságairól a The Wall Street Journal közölt részleteket – többek szerint az eddig elkészített legalaposabb elemzése annak, hogy mi vezetett az ökokatasztrófához.
Ismeretes, hogy tizenegy ember életét követelte, amikor április 20-án felrobbant, majd negyvennyolc órával később elsüllyedt a British Petroleum tulajdonában lévő Deepwater Horizon olajplatform. Bár az első jelentések még arról szóltak, a Louisiana partjaitól 64 kilométerre történt baleset után nem keletkezett olajszivárgás, hamar kiderült, hogy ezek tévesek. A BP-hez nyolcvanezer ötlet érkezett a következő hónapokban arra vonatkozóan, miként lehetne az olajszivárgást elállítani, de a szakembereknek ez csak júliusban, egy kísérleti fázisban lévő olajfogó sapka segítségével sikerült. Addig – egyes becslések szerint – ötmillió hordónyi olaj ömlött a vízbe.
A 15 személyből álló vizsgálóbizottság megállapította: rossz volt az olajfúrótornyon a munkamenet irányítása, hiányzott a megfelelő szakképzettség, és a személyzet egyes tagjai nem ismerték feladatukat – olvasható az AFP hírügynökség jelentésében. Kritizálták, hogy az emberi biztonság gyakran az anyagi érdekek mögé szorult a munkáltatók által hozott döntésekben. Azt is hangsúlyozták, hogy további vizsgálatokra van szükség, és elképzelhető, hogy soha nem derül ki, milyen műszaki hibák okozták a robbanást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.