Orbán: A megújulás költségvetése

A következő egy évben dől el, milyen lesz az azt követő tíz esztendő – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a parlamentben, a költségvetési vitát megnyitó expozéjában.

Munkatársainktól
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő elmondta: a jövő év valódi tétje a megújulás, a költségvetésnek ezt a célt kell szolgálnia. A 2011-es büdzsé nem a rendszerváltoztatás óta örökölt megoldásokat próbálja átalakítani, hanem egy újat épít. Ezért, tette hozzá, minden olyan akadályt le kell bontani, ami a változás útjában áll. A kormányfő szerint az adósságcsapdából úgy törhetünk ki, ha a gazdasági növekedés három százaléknál magasabb, a költségvetési hiány pedig három százaléknál alacsonyabb lesz. Ha ezt sikerül elérni, akkor 2014– 2015-re az ország államadósságát sikerül a GDP-re vetített hetven százalék alá szorítani. A kilábalás záloga a miniszterelnök szerint az adórendszer, amely – szemben az eddigiekkel – a jövőben munkára ösztönöz, átlátható lesz és segít a családoknak.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a nemzeti felemelkedés épülhet egyszerre erős államra és erős versenyre, alacsony újraelosztás mellett meg lehet teremteni a gyors növekedés és az egyensúly feltételeit. Arra is kitért, hogy az idei válságintézkedésekre azért van szükség, mert az ez évi költségvetésben „csalás történt, akárcsak 2005–2006-ban”.
Domokos László, az Állami Számvevőszék és Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke egyaránt az átmeneti bevételnövelő intézkedések hatásának kifutása után adódó problémákra hívta fel a figyelmet. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője értékelve a büdzsét azt hangsúlyozta, a költségvetés kényszereit az MSZP kormányzása okozta. Az ellenzék különböző mértékben bíráló megjegyzéseket tett.
Részletek a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.