Óriásira duzzadt tartozások

Sosem látott mértékben nőttek az utóbbi két évben az ener-giaszolgáltatók kintlevőségei. Akad olyan szolgáltató is, ahol a lakossági fogyasztók által felhalmozott tartozás 2008-hoz képest legalább megkétszereződött. A válság mellett a szolgáltatók szerint a téli kikapcsolási moratórium miatt alakultak ki a legnagyobb adósságok.

Dékány Lóránt
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikus mértékben emelkedik az energiaszolgáltatók kintlevősége 2008 óta. Akad olyan terület, ahol többszörösére nőtt ez idő alatt a lakossági fogyasztók által be nem fizetett számlák mértéke.
Boross Norbert, az Elmű–Émász áramszolgáltató csoport szóvivője arról számolt be, hogy 2008 vége előtt alig halmozódott fel adósság az ügyfelek részéről. Azonban a válság, és az erre hozott lépések miatt ugrásszerűen emelkedett a kintlevőségük. Főként a téli hónapokra jellemző e tendencia, amikor érvényben van az energiaszolgáltatások kikapcsolására vonatkozó moratórium. Ilyenkor semmi nem kényszeríti a fogyasztót a számlája rendezésére. A moratórium lejárta után pedig hitelből próbálja csökkenteni a tartozását, amely miatt később sem tudja fizetni a villanyszolgáltatás díját. – 2008 óta legalább megkétszereződött a kintlevőségünk, amely most már több milliárd forintra rúg.
Hasonló folyamatokról számolt be korábban Pál Norbert, az E.ON Energiaszolgáltató ügyvezető igazgatója. A fizetések elmaradásából adódó kintlevőségeik mértéke 2008-ban 29 százalékkal, 2009-ben pedig további 17 százalékkal növekedett. A megugrás egyik oka a gazdasági válság. A másik viszont a jogszabályi háttér, ami miatt a védendő fogyasztók esetében az év leghidegebb hat hónapjában nem lehet kikapcsolni a szolgáltatást.
Ugyancsak a gazdasági válságot okolja a kintlevőségek növekedéséért a Főgáz. Kérdésünkre a cég szóvivője, Bálint Norbert azt közölte, a szociális gázártámogatásban részesülők csökkenésének is köszönhető ez a folyamat. Kifejtette, a kinnlevőség 2007. december 31-hez viszonyítva 2008. december 31-én több mint 20 százalékkal volt magasabb. – A növekedési tendencia nem állt meg, így 2009. december 31-re további emelkedést tapasztaltunk – húzta alá.
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nemrégiben újságírók előtt az energiaszolgáltatókkal való tárgyalások kapcsán azt mondta: az ellátó cégek számára a kintlevőségek mértéke nagyobb probléma, mint maga az árszabályozás. Ezért e területen is várható változás a vonatkozó törvények módosításakor. A tárcavezető ígérete szerint január 1-jére elkészül egy új, átfogó energiaipari szabályozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.