Orosz drogrendőrök afganisztáni bevetésen

Munkatársunktól
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konkrét eredménye is van az egyre szorosabb orosz–amerikai együttműködésnek Afganisztánban. Egy nemzetközi akcióban 56 millió dollár értékű kábítószert foglaltak le Afganisztán egy keleti tartományában orosz drogrendőrök közreműködésével, erősítették meg tegnap az illetékes orosz hatóságok, az első ilyen közös akció hírét. Viktor Ivanov, a Kábítószereket Ellenőrző Szövetségi Szolgálat (FSZKN) igazgatója elmondta, az akcióban szolgálatának négy munkatársa vett részt. A pakisztáni határ közelében végrehajtott, négy droglaboratóriumot érintő rajtaütésben 932 kilogramm heroint koboztak el.
Ivanov hozzátette, hogy a kábítószer-ellenes harccal foglalkozó amerikai hatóság (DEA) és az orosz FSZKN közös akcióját három hónapnyi előkészítés után az afganisztáni belügyminisztérium támogatásával hajtották végre. Az amerikai és az orosz szervek a laboratóriumokról szóló orosz információk alapján közösen derítették fel a laboratóriumok pontos helyét, a hozzájuk kötődő személyeket és a környezetet, a szállítások nagyságrendjét és a pénzügyi csatornákat. A CNN szerint az akcióban a DEA és az FSZKN emberi mellett részt vettek a NATO és az afgán hadsereg katonái, továbbá afgán rendőrök is, összesen mintegy hetvenen, helikopterek támogatásával.
Korábban az orosz hatóságok teljességgel kizárták annak lehetőségét, hogy orosz fegyveres testületeik részt vegyenek bármilyen Afganisztán területén zajló műveletben, a brit sajtó azonban a héten arról számolt be, hogy a NATO afganisztáni szerepvállalásra kérte Oroszországot. A The Independent úgy tudta, Oroszország már bele is egyezett, hogy visszatér az afganisztáni hadszíntérre, ami azonban nem jelenti orosz katonák bevetését a háborúban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.