Országossá válhat a haiti kolerajárvány

Egyre nagyobb méreteket ölt Haitin a kolera, és félő, hogy a kórokozó a fővárosban is elszabadul. A karibi országban eddig 259 ember vesztette életét. A járvány gócpontjai azokon a területeken alakultak ki, ahol tömegek nélkülözik a tiszta ivóvizet.

Munkatársunktól
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éveken át tartó kolerajárvány szabadulhat el Haitin – jelentette be Jon Andrus, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet igazgatóhelyettese Washingtonban. A közeljövőben várhatóan lassabban terjed majd a betegség, de a kórokozó már beágyazódott. Az ENSZ hétfőn bejelentette, hogy a januári földrengés után – amely legalább 250 ezer ember halálát okozta – Haitin újabb veszély, ezúttal több tízezer ember megbetegedésével járó kolerajárvány fenyeget. Az egészségügyi hatóságoknak és a segélyszervezeteknek fel kell készülniük az érintettek ellátására. A járvány eddig 259 ember halálát okozta, 3342 beteget – főként Artibonite régióban – kórházban ápolnak – közölte Gabriel Thimote, a közegészségügyi minisztérium főigazgatója. A kór néhány napja elérte a fővárost, Port-au-Prince-t is, tegnap öt, karanténba zárt fertőzöttről számolt be a CNN-nek Imogen Wall, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó szervezete, az OCHA szóvivője, aki szerint a helyzet aggasztó, és a legrosszabbra is fel kell készülni.
A járvány gócpontjait az északi Saint-Marc, illetve az ország középső részén azonosították, ahol emberek tömegei nélkülözik a tiszta ivóvizet. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet szerint azonban a helyi kórházak nincsenek felkészülve a járványra, ezért központot hoznak létre a fertőzöttek elkülönítésére.
Pakisztánban, a júliusi áradásoktól legsúlyosabban érintett területeken száz embert fertőzött meg a kolera – közölte a pakisztáni egészségügyi minisztérium a WHO-val.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.