Őshonosok aggályai

2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszavazáson fogják az ausztrálok eldönteni, bevegyék-e az alkotmányba az őslakosok elismerését az ország alakításában, jelentette ki Julia Gillard kormányfő. A gesztus az érintett közösség szerint nagyon későn jön, ráadásul félő, hogy a most felállítandó vizsgálóbizottság kizárólag azért dolgozik majd, hogy megszerezze a kormányzó Munkáspárt számára az őslakosok szavazatait.
Ausztráliában csak néhány éve vált divattá az „őshonoskártya” felhasználása a választási kampányban. John Howard korábbi konzervatív miniszterelnök megígérte a helyzet rendezését 2007-ben, azt, hogy Ausztrália elismeri, a fehér telepesek bánásmódja velük, a földrész eredeti lakóival brutális és embertelen volt. Maga Howard azonban azt állította, nem hiszi, hogy szükség volna bocsánatkérésre, hiszen ez csak erősítené az őslakosok azon érzését, hogy ők áldozatok. Gillard most azt ígéri, hogy a következő általános választások előtt az urnákhoz szólítja a lakosságot.
Nemzetünk őshonos közösségének különleges és egyedülálló helye van, mondta Gillard, leszögezve, hogy az ország alkotmányának előszavában meg akarják említeni az őshonosokat. Az Australian napilapnak nyilatkozó Marcia Langton, az őslakosok érdekeinek képviselője szerint ezzel annyi fog történni, hogy az ausztrál állam egy mondatban megemlékezik róluk, miközben korábban épp az alkotmány értelmezésével érték el, hogy az őslakosokra különleges törvények vonatkoztak. A konzervatív ellenzék felhívta a figyelmet, hogy Ausztráliának „nagyon jó alkotmánya van”, és óva intett annak megváltoztatásától. Ausztráliában a lakosság 2,7 százaléka tartozik az őslakossághoz. A törvényhozás alsóházában eddig mindössze egyetlen őslakos jutott be, Ken Wyatt 2010-ben, a konzervatívok színeiben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.