Összedőlt egy ötemeletes indiai lakóház

Legkevesebb hatvanöten meghaltak, nyolcvanan megsérültek, további harmincan pedig a romok alatt rekedtek, miután ismeretlen okokból összedőlt egy ötemeletes lakóépület Újdelhiben. Sanghajban négy embert őrizetbe vettek tegnap a hétfői, több mint ötven áldozatot követelő tűz miatt.

Grimm Balázs
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlélők után kutatva a puszta kezükkel ásták a törmeléket az emberek Újdelhiben, ahol összedőlt egy ötemeletes lakóépület – jelentette tegnap a BBC. India fővárosának zsúfolt keleti negyedében hétfőn történt a szerencsétlenség, amelyben legalább hatvanöten vesztették életüket, nyolcvanan megsérültek, harmincan pedig az épület romjai alatt rekedtek.
Nagyban nehezítette a mentőalakulatokat munkáját, hogy a Lalita park szűk sikátoraiban manőverezve alig tudták megközelíteni a tragédia helyszínét. Ezért a mentést a környékben lakók kezdték meg, akik a segítség megérkezte után is puszta kézzel igyekeztek kiszabadítani a törmelékhegyek alatt rekedt szomszédaikat. A keresésbe később rendőrkutyákat is bevontak – tudta meg az AFP.
Egyelőre nem tudni, mi okozta a szerencsétlenséget. Az indiai hatóságok szerint a tragédiában szerepe lehetett az elmúlt időszak heves monszunesői nyomán keletkező áradásoknak, amelyek meggyengítették a Yamuna folyó közelében fekvő épület alapjait. Rendőrök szerették volna kihallgatni az épület tulajdonosát, ő azonban elszökött.
Kínában a hatóságok időközben tegnap őrizetbe vettek négy embert a Sanghajban hétfőn bekövetkezett tűzeset miatt – írta a Reuters. Mint arról beszámoltunk, a nagyváros központjának egyik sűrűn lakott városnegyedében lángba borult 28 emeletes lakóépületen éppen felújítási munkálatokat végeztek, amikor a tragédia bekövetkezett. A halálos áldozatok száma tegnap 53-ra emelkedett. Rajtuk kívül hetvenen sérültek meg, 17-en kritikus állapotban vannak. Mint az ügyben indított vizsgálat kiderítette, a lángok engedély nélkül végzett hegesztés miatt csaptak fel a 156 lakásos épületben. A házat ezen felül jól égő bambuszrudakkal állványozták fel, ezt szintén gyúlékony nejlonhálóval takarták le a munkások, ráadásul a tragédia időpontjában erős szél fújt. A tűzoltók még tegnap is túlélők, áldozatok után kutattak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.