Otthon szülés és magzati kockázatok

Olvasónktól
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz hallgatni a szócséplést az otthon szülésről, az öntudatos, de tudatlan fiatal nők nyilatkozatait: Egy nőnek joga van eldönteni, hogy otthon akar-e szülni. Már miért lenne joga? A szülés veszélyes, sőt életveszélyes művelet. Noha szerencsére általában a nők maguk szülik a babát, az orvos csak biztatja őket (esetleg gátmetszést végez), de soha senki, a leghíresebb professzor sem tudja előre megjósolni, hogy milyen veszélyhelyzetek következhetnek be, amiket otthon nem, csak kórházban lehet elhárítani.
Az anya nem dönthet arról, hogy veszélybe sodorja-e születendő gyermekét.
Az otthon szülést meg kell tiltani! Hiszen az újszülött szellemi fogyatékosként vagy más károsodással kezdheti életét az anyja döntése miatt. A szülészeti osztályokat és a kórházakat nem lett volna szabad bezárni. Amikor fiatal orvos voltam, ha az orvos késve érkezett egy szüléshez, és a baba már megszületett, akkor is kötelező volt mentőt hívni és beküldeni a kórházba a szülő nőt és az újszülöttet utólagos ellátásra.
Hol vannak a jogászok? Ki védi az újszülöttet? Felmerül a kérdés, hogy nem a csillagászati kórházi költségek miatt vállalkoznak-e egyesek a veszélyes otthon szülésre? Ezt kellene szabályozni!
Dr. Károlyházy Mária
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.