Pénzköltésben segít az ÁSZ

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttműködési megállapodást írt alá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az önkormányzatokat képviselő szervezetekkel annak érdekében, hogy a közpénzek felhasználásának legjobb gyakorlatát szemináriumokon ismertessék. – A partnerség keretében a számvevőszék a pénzgazdálkodás rendszerével, a vagyonfelhasználás kérdéseivel kapcsolatos követendő példákat kívánja népszerűsíteni – erről beszélt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke sajtótájékoztatón tegnap. Az elmúlt négy évben az ÁSZ vizsgálatainak kiemelkedő területe volt az önkormányzati szféra, ezzel magyarázható, hogy a szervezet az állami pénzfelhasználók közül épp velük törekszik az együttműködésre. Az első szeminárium témája a költségvetési gazdálkodás belső ellenőrzése lesz.
Debrecen kezdeményezte az önkormányzat vállalkozói vagyonának holdingrendszerben való működtetését, amely példát a főváros is követné – jegyezte meg Kósa Lajos debreceni polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az eseményen. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára arra mutatott rá, hogy amikor az önkormányzatok forráshiánnyal küszködnek, igen fontos takarékoskodni és egymás példájából tanulni. A legnehezebb helyzetben – Wekler Ferenc, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének elnöke szerint – a kisebb települések vannak, ahol a pénzszűke mellett például szakemberhiánnyal is szembesülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.