Pozsonyban elítélik a nyelvtörvényt

Munkatársunktól
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rudolf Chmel szerint Szlovákiának a továbbiakban figyelembe kellene vennie a Velencei Bizottság államnyelvtörvénnyel kapcsolatos ajánlásait, mert a testület véleményét maga Pozsony kérte ki tavaly szeptemberben. „A Velencei Bizottság jelentése egyértelműen kritikus a szlovákiai államnyelvtörvénnyel kapcsolatban, különösen a Robert Fico kormánya idején elfogadott módosításokkal” – közölte tegnap a kisebbségekért és emberi jogokért felelős szlovák miniszterelnök-helyettes. „A Velencei Bizottság megerősítette eddigi véleményem, hogy az államnyelvtörvény aránytalan és a nemzeti kisebbségekkel szemben megkülönböztető. Az értékelés aláhúzza azt a tényt, hogy a szlovák nyelvet a nemzeti kisebbségek nyelvei nem veszélyeztetik, s ezért védelmére nincs szükség radikális intézkedésekre” – olvasható a közleményben.
Németh Zsolt szerint a Velencei Bizottság jelentése nagyon jó útmutató Szlovákia számára. A külügyi államtitkár az Országgyűlés külügyi bizottságának tegnapi ülésén közölte, mivel nemrég fordulat következett be Szlovákia vezetésében, és a két ország közötti együttműködés feltételei kedvezőbbé váltak, a kormány bízik abban, hogy Pozsony rendezi a nyelvtörvény kérdését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.