Programbővítési terv, hadüzenet a csalóknak

MTI
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága acapulcói ülésén úgy határozott, csak jövő áprilisban dönt az új sportágak, köztük a női síugrás téli olimpiai programba vételének ügyében. A döntést a grémium felhatalmazásával tavasszal Jacques Rogge, a NOB elnöke fogja meghozni, de mindenképpen megvárja a február–márciusi síugró-világbajnokságot. A női síugrók évek óta szeretnék elérni, hogy az ötkarikás játékokon is versenyezhessenek, s bár a sportág esélyei nagyon jók, még időre van szükség a végső határozat megszületéséhez. A végrehajtó bizottság közleménye szerint az olimpiai programba a síelők félcső és úgynevezett slopestyle (trükk), valamint a hódeszkások slopestyle versenyszáma, a biatlonosok vegyes váltója, továbbá a formációs műkorcsolyázók és a szánkósok csapatversenye kerülhet még be. A testület megegyezett abban is, hogy azok a számok, amelyek az idei vancouveri eseményen először szerepeltek a műsorban, a Szocsiban esedékes 2014-es téli játékokon is a programban maradnak. A síugrás 1924 óta része az ötkarikás műsornak, de csakis a férfiak számára rendeznek versenyt az olimpiákon.
Egészen más, a sport szellemétől abszolút idegen, de legalább ennyire aktuális téma is napirendre került a tanácskozáson. A NOB elszánta magát, hogy új szabályzattal üzen hadat a világméretűvé vált fogadási csalások mögött álló bűnszervezeteknek. A nemzetközi sportági szövetségek és az egyes országok ötkarikás szervezetei már kézhez is kapták azt az iránymutatást, amelynek alapján a sportban büntethetővé válnak a tiltott fogadásokra vetemedő sportolók, edzők és tisztségviselők. Jövő év elején pedig a kormányok képviselőivel nagyszabású konferenciára kerül sor a – Jacques Rogge NOB-elnök szavaival élve – „sport rákfenéje” elleni küzdelem jegyében. „Az eredmények manipulálása legalább olyan ártalmas, mint a dopping – jelentette ki a belga sportdiplomata. – Mi nem hallgathatunk le telefonokat, nem tartóztathatunk le embereket, de a kormányok megtehetik. Magát az olimpiát mindeddig nem érte el ez a fertőzés, de lehet, hogy ez nem lesz mindig így.” Már csak azért sem, mert a sportfogadások egyre szerteágazóbb rendszere egészen gyors és egyedi meggazdagodási lehetőséget kínál a sportolóknak, hiszen – a látszatra azért persze ügyelve, jobbára áttételek útján – olyan események végkimenetelére tippelhetnek, amelyeknek ők a szereplői.
A 2008-as pekingi játékok óta valamennyi ötkarikás résztvevőnek írásban el kell köteleznie magát, hogy nem tesz fel pénzt a versenyekre. Rogge szerint egy fogadásellenes világszervezet létrehozása még sok időbe telhet, elvégre a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség 1999-es megalakítása és működésbe lépése között is hét év telt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.