Régészsiker Egerben

Vigh Dániel
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késő Árpád-kori leleteket tártak fel Egerben. A körülbelül háromszor négy méter területű lakóház alapjaira és a hozzá tartozó gazdasági épületre az Eszterházy Károly Főiskola (EKF) csillagvizsgáló tornya alatt bukkantak rá a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központjának régészei. A ház nyoma a torony belsejében épségben maradt fenn, nem messze tőle halászháló-nehezéket és három kör alakú gazdasági épület maradványait is megtalálták. A szakemberek a főiskola líceumának átalakítása és felújítása miatt elvégzett kötelező régészeti vizsgálatok közben találták meg a hozzávetőlegesen hétszáz éves épület alapjait.
Kárpáti János, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársa lapunknak elmondta, szerinte az eredeti helyükön kellene megőrizni a falmaradványokat. Az épületek korát egy, a helyszínen talált, III. Béla korabeli pénzérme alapján sikerült datálni. Ez az érme a legértékesebb az eddig feltárt leletek közül. Hozzátette, ezenfelül rengeteg egyéb török kori magyar pénzérmét, török eredetű edényt találtak a munkások. A tárgyakat átmenetileg egy közeli raktárépületben helyezték el. Dokumentálják és rögzítik a látottakat, hogy a későbbiekben egy esetleges kiadvány vagy könyv formájában a nagyközönség is megismerhesse a szakemberek munkájának eredményeit. A régésztől megtudtuk azt is, hogy az épület a tervezett közműcsatorna nyomvonalán helyezkedik el, ezért az újonnan feltárt terület sorsa még kérdéses. A munkálatok idén májusban kezdődtek és még két-három héten keresztül tartanak majd. Kárpáti úgy vélte, ha az újonnan felszínre került maradványokat összekapcsolnák a líceum eddig feltárt, látogatható részeivel, akkor igazi turistalátványossággá állnának össze a megtalált emlékek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.