Rejtélyes fogoly hazánkban

Balogh Roland
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan egy éve, hogy Magyarország is átvett egy guantánamói őrizetest. Az ezzel kapcsolatos döntést még a Bajnai-kabinet hozta meg, a volt miniszterelnök – noha előtte többször is cáfolta – még 2009. szeptember 17-én jelentette be, hogy mégis megtörténik az átvétel. A ciszjordániai illetőségű személyt – a The Washington Post információi szerint – még tavaly november 30-án adták át a magyar hatóságoknak.
A fogoly azóta Magyarországon tartózkodik, ám nemzetbiztonsági okokból új információt nem lehet megtudni róla. Az egykori őrizetesről így csak az ismert, hogy az átadást megelőzően hét évig tartották fogva a kubai szigeten fekvő amerikai táborban. Az akkori hivatalos közlés szerint a férfi elhelyezéséről, orvosi ellátásáról és biztonságáról a magyar állam gondoskodik. A volt guantánamói őrizetesnek egyébként részt kell vennie egy társadalomba való visszailleszkedést segítő programban, amelyen belül többek között magyar nyelvórákra kell járnia és egy adott szakmát is elsajátíthat.
A közel másfél éves program költségeit és korábbi ideszállítását is az Egyesült Államok állja. Juhász Gábor, a Bajnai kormány egykori polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter az átvételt megelőzően azt közölte, a költségek az európai példákból kiindulva, átlagáron számolva mintegy 85 ezer dollárra (17,7 millió forint) rúghatnak. Az akkor még ellenzékben lévő Fidesznek nem volt elvi kifogása a fogolyátvétellel kapcsolatban. Mint Németh Zsolt jelenlegi külügyi államtitkár, akkori külügyi bizottsági elnök ugyanakkor közölte, a döntés jogi és politikai felelősségét a Bajnai Gordon vezette kormánynak kell vállalnia. Megkeresésünkre az ügyben illetékes Belügyminisztérium közölte, nemzetbiztonsági okokból semmilyen konkrétumot nem árulhatnak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.