Részmegállapodás a BKV-ról

Szabó Zoltán
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester ünnep előtti megállapodása alapján a kormány még novemberben először 7,5 milliárd forintos támogatást nyújt a BKV Zrt.-nek, majd további ötmilliárdot utal a fővárosi cég számlájára – közölte lapunkkal Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. Szerinte a BKV-t mindenképpen átszervezik, de a részletekről a héten tovább egyeztetnek. Felvetődött, akár több társaság is alakulhat a jelenleg százszázalékosan önkormányzati tulajdonú „mamutvállalkozásból”. A BKV beruházásait, a megrendelői, az ellenőrzői, a menetrend- és a tarifakialakítási feladatokat és a forgalomirányítást a hamarosan megalakuló Budapest Közlekedési Központ Zrt. venné át. A versenyhelyzet és a járműpark megújítása céljából a közlekedés jelentős részét kiszerveznék, a BKV csak az egyik szolgáltató lenne.
Az egyik legkényesebb ügy a négyes metró beruházásával öszszefüggő metrókocsi-beszerzés, amelynek a francia Alstommal kötött – a fővárosra nézve előnytelen – szerződéseit a BKV a napokban felmondta. Bár a város vezetői az Alstommal is tárgyalnak, emlékezetes: a szerződéseket a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján már nyáron fel kellett volna mondani, ám a határozatot Demszky Gábor, az előző főpolgármester nem hajtotta végre.
– Tarlós István a metróépítés körüli egyéb bizonytalanságok sora miatt a beruházáshoz költségvetési felügyelő kijelölését is kérte a miniszterelnöktől. Ebben az esetben a fővárosnál nem lesz szükség csődbiztosra – szögezte le a kommunikációs igazgató. Korábbi tájékoztatásával szemben nem a főpolgármester, hanem helyettese, Bagdy Gábor és pénzügyi tanácsadója, Atkári János tárgyalt múlt pénteken a főváros és költségvetése, illetve a BKV és a négyes metró helyzetéről az IMF és az Európai Bizottság delegációival.
Tarlós István főpolgármester a Hír TV Kontraszt című műsorában elmondta, 2011 első negyedévéig biztosítja a BKV működőképességét az a 12,5 milliárd forint, amelyet novemberben folyósít az állam a Budapesti Tömegközlekedési Vállalatnak (BKV). A BKV-t jövő márciusig át kell alakítani, az ügyben holnap egyeztet a közlekedésért is felelős Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel.
Tarlós István bejelentette azt is, szerdán egy kivétellel leváltja a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőit a közgyűlés. Azt nem árulta el, melyik társaságnál hagyja helyén a vezérigazgatót, de a lépést indokolva utalt a fővárosi társaságoknál zajló rendőrségi, ügyészségi vizsgálatokra. Hozzátette: a hivatalban is megkezdődtek az átszervezések, összeállt az a jogászcsapat, amely a közszolgáltató cégek privatizációs szerződéseit felülvizsgálja. Az ellenőrzés – jelezte – kitér majd a társaságok adózására is. – Nagyon gyors változásokra van kilátás – hangsúlyozta Tarlós.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.