Roma terror a székelyföldi Recsenyéden

Újabb székelyföldi településen lázadt fel a lakosság a cigányok által elkövetett sorozatos bűncselekmények ellen, amelyek felett a rendőrség eddig szemet hunyt. Recsenyéden pattanásig feszült a helyzet mióta felgyújtották a helyi polgárokat állandóan fenyegető roma család házát, amelynek lakói bosszút esküdtek.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éjjel-nappal járőrök cirkálnak a Hargita megyei Recsenyéd faluban, miután helyi lakosok egy csoportja nemrég felgyújtotta egy roma család házát, az elmenekült cigányok pedig halállal fenyegették meg a feltételezett elkövetőket. Néhány napja három férfi meggyújtotta egy népes roma család csűrét a Székelyudvarhelytől húsz kilométerre fekvő településen, a lángok átterjedtek a lakóházra is, a támadók egyike pedig fejszével megsebesítette a családfőt. Felperzselt otthonuk láttán a cigányok feldühödtek, és nekirontottak a kiérkező tűzoltóknak: egyiküket vasvillával fejbe ütötték, emiatt a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia, így csupán többórás késéssel sikerült megfékezni a tüzet. A rendőrség egy személy ellen szándékos gyújtogatás és súlyos testi sértés gyanújával vizsgálatot indított, a gyanúsítottat azonban nem vették őrizetbe.
A recsenyédi eseményekkel régóta szunnyadó konfliktusok kerültek a felszínre, az elmúlt időszakban ugyanis rendszeresek voltak a nézeteltérések a faluban a székelyek és a több mint tízfős roma család tagjai között. Beszámolók szerint Gábor Dénesék évek óta rettegésben tartják a település lakóit: loptak, raboltak, lovaikkal lelegeltették a termést, megdobálták a kapujuk előtt elhaladó járműveket, zsarolták az embereket. Volt már példa arra is, hogy halálosan megfenyegettek recsenyédieket, és hogy felgyújtják az egész falut. Jakab Attila alpolgármester szerint nincsenek etnikai vonzatai a konfliktusnak, ugyanis a 3100 lelkes község mintegy félszáz roma lakosa közül csak a szóban forgó cigány családdal adódtak gondok. Az elöljáró közölte, a lakossági panaszokon túlmenően több alkalommal ő is jelezte már a Hargita megyei rendőr-főkapitányságon, hogy a településre hivatalosan be nem jelentett romák fenyegetik a lakosságot, emiatt a faluban pattanásig feszült a hangulat. Annál is inkább, mivel a gyújtogatás után a faluból elmenekült Gáborék nyilvánosan bosszút esküdtek a bűncselekmény feltételezett elkövetői ellen, emiatt a rendőrség állandó megfigyelés alatt tartja Recsenyédet, a székelyek pedig felváltva állnak őrt megfenyegetett társaik otthona előtt. A község elöljárói eredetileg lakossági fórumot kívántak összehívni a történtek miatt, a fórumot azonban a rendőrségi vizsgálat lezártáig elhalasztották.
A homoródmenti Recsenyédhez hasonlóan az elmúlt években számos székelyföldi településen történtek hasonló incidensek a romák törvénytelenségei miatt. A lakosság erélyes fellépése, a hatóságok beavatkozása nyomán sikerült is elejét venni a garázdálkodásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.