Rossz beton okozta az olajkatasztrófát

Hírösszefoglaló
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Deepwater Horizon fúrótorony alatt lévő mélytengeri olajkút rögzítéséhez felhasznált instabil beton okozhatta az Egyesült Államok történetének eddigi legsúlyosabb olajkatasztrófáját a Mexikói-öbölben – állapította meg az áprilisi robbanás okait kutató vizsgálóbizottság. A munkát irányító Fred Bartlit közlése szerint az alkalmatlan beton felhasználásával járó kockázatokat a Deepwater Horizont üzemeltető British Petroleum (BP) és az olajkutat lebetonozó Halliburton cég is ismerte – adta hírül a CNN. Az olaj és a gáz nyomásának ellensúlyozására nitrogént is adagoltak a kötőanyaghoz, a baleset előtt elvégzett három teszt azonban nem igazolta a várakozásokat. A BP-vel a 3. teszt eredményét már nem is közölte a Halliburton, de a korábbiak is okot adtak volna az óvatosságra. Ennek ellenére április 19-én megkezdődött a munka. Önteni kezdték a betont az olajkútra, és másnap bekövetkezett a 11 munkás halálát és példátlan környezetszennyezést okozó detonáció.
Edward Markey republikánus képviselő azt nyilatkozta: a két cég magatartása hasonlít az autógyártóéhoz, aki rájön, hogy új terméke fékhibás, mégis piacra dobja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.