Röviden

MN
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Disznótor Katalinoknak
Vonyarcvashegyen most pénteken és szombaton, Katalin napja előtt a régi disznóvágások hangulatát idézik meg. Kalákában készül majd a vacsora, bárki becsatlakozhat a pörkölésbe, a nyúzásba. Jutalomként mindenkinek jár pálinka. Kulináris leckéket is vehetnek az idelátogatók: kiderül, hogy is készül a disznósajt, a házi kolbász vagy a tepertő. Délelőtt a művelődési házban a keményebb idegzetű alkotni vágyóknak kolbásztöltő versenyt hirdetnek, nevezni egyénileg, barátostul is lehet. Az érzékenyebb lelkületűek a házisütemény-készítő versenyen szorgoskodhatnak. Újborból pedig mindenkinek kijár.

Madárles Tatán
A tél beköszöntével, november utolsó hétvégéjén hazánk legrégebbi, csaknem hétszáz éves halastavánál, a tatai Öreg-tónál pihennek meg az országon átvonuló vadmadarak. Jövő pénteken és szombaton megint bárki tanúja lehet a madárvonulásnak, a vadludak kirepülésének szinte testközelből. Lesz teleszkópos madármegfigyelés, Zsoldos Árpád ornitológus segíti megérteni a történéseket.
Itt mutatják be Máté Bence természetfotós legújabb albumát. Máté Bence nemrég
a BBC Wildlife Photographer of the Year nagydíját vehette át Londonban. A két nap alatt több ornitológus tart előadást a tónál élő, megforduló madarak életéről, de lesz solymászbemutató, madárgyűrűzés és egész napos madármegfigyelő verseny is.

Rituális út az istállóig
A legelőn lévő állatok egészen addig, amíg hóval a hátukon térnek haza, a természetben, a legelőn élik mindennapjaikat. Amikor elérkezik ez a pillanat, a jószágokat behajtják a telelőhelyekre, míg a pásztoroknak és a gazdának el kell számolniuk egymással: hány állat veszett el a nyár folyamán. Jövő szombaton a Hortobágyon pásztoradventet tartanak: áthajtják az állatokat a Kilenclyukú hídon, az elveszettek emlékére koszorút eresztenek a Hortobágy folyóba, az adventi koszorú lángjával pásztortüzet gyújtanak majd. A Debreceni
Hajdú Táncegyüttes este közös pásztortáncra hív mindenkit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.