Röviden

MTI
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér a székely autonómiáról
Olyan magyar államra van szükség, amely nem rombolja, hanem óvja a nemzetet, és olyan magyarországi társadalomra van szükség, amely átérzi történelmi sorsközösségét a Kárpát-medence és a nagyvilág minden magyar közösségével – mondta szombaton Székelyföldön Kövér László. A házelnök szerint olyan politikára és politikusokra van szükség Erdélyben és mindenhol, akik a magyarság érdekeit képviselik az idegenségben, nem pedig az idegenség érdekeit a magyarság körében. Kövér reményét fejezte ki, hogy ha egyszer az uniónak több energiája jut a közös értékekre, akkor elérjük, hogy például a székelyföldi autonómia megteremtésével az ottani emberek ne érezzék magukat másodrendű polgárnak szülőföldjükön. (MTI)

Pozsgay hivatkozna a Szent Koronára
Olyan alkotmányra van szükség Pozsgay Imre szerint, amely a magyarság önazonosságát erősíti, és amely hivatkozik a Szent Koronára és a keresztény nemzeti kultúrára. Az egyetemi tanár, aki az új alaptörvény koncepciójának kidolgozását segítő testület tagja, szombaton azt mondta: a kétkamarás Országgyűlés híve, szerinte a felsőházban kellene biztosítani a civil szervezetek, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét. Pozsgay szerint mivel az Alkotmánybíróságnak nincs költségvetési felelőssége, így indokolt, hogy a büdzsé kiadásait érintő kérdésekkel ne foglalkozhasson. (MTI)

Szegedi lemondás
Várhatóan a héten lemond szegedi önkormányzati képviselői mandátumáról a Fidesz– KDNP korábbi polgármesterjelöltje, B. Nagy László, aki már az októberi választások
éjszakáján bejelentette, visszalép. A politikus közölte: eddig a helyi Fidesz-frakció tagjainak kérésére maradt a szervezeti és működési szabályzat elfogadása és a bizottsági helyek kiosztása miatt. Azt, hogy ki ül a helyére, nem tudta megmondani a politikus. (MTI)

Kiosztották a Bethlen Gábor-díjakat
Bohumil Dolezal cseh politológus, közíró, Kányádi Sándor költő, Für Lajos történész és Király Tibor jogtudós részesült az idén Bethlen Gábor-díjban. A tegnapi ünnepségen Márton Áron-emlékérmet kapott Puskás László görög katolikus pap és a Magyar Katolikus Rádió, Tamási Áron-díjban részesült Járfás Ágnes műfordító, Teleki Pál-érdemérmet kapott Pogány Erzsébet, a Felvidék Ma alapító-igazgatója és Hornyik Miklós közíró. (MTI)

Nem akartak a falnak rohanni
Németország húsz évvel ezelőtti újraegyesítésének emlékére csütörtökön német és magyar politikusok jelenlétében a berlini fal egy eredeti – egy méter széles, négy méter magas – darabját adták át Budapesten, a Terror Háza épülete előtti területen. Németh Miklós akkori miniszterelnök a határnyitás előzményeiről, előkészületeiről, a „rákészüléséről” beszélt, arról, hogy tudták, más megoldás nincs, ám nem akartak fejjel a falnak rohanni, nem akarták, hogy vér folyjon. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.