Röviden

MN
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afganisztáni kétség
Berlin. Bár a tálibokkal folytatott megbeszélések semminemű eredménnyel nem jártak, továbbra is pártoljuk az efféle kapcsolatokat, mert tudjuk, hogy Afganisztánban nem lesz egyértelmű katonai győzelem – jelentette ki a Süddeutsche Zeitungnak az amerikai elnök afganisztáni különmegbízottja, Richard Holbrooke. (MTI)

Terrorista célpontok
London. Már nem Irak, hanem Szomália, az európai országok közül pedig Görögország vezeti azt a listát, amelyen a terrorcselekmények kockázata alapján rangsorolta a világ országait a Maplecroft brit kockázatelemző tanácsadó cég.
A legkockázatosabb országok listájának élén Szomália, majd Pakisztán, Irak és Afganisztán áll. (MTI)

Francia cserék
Párizs. Elmaradt a radikális kormányátalakítás Franciaországban. Lemondása másnapján Francois Fillon visszaülhetett miniszterelnöki székébe, és a beígért középre tolódás is elmaradt. A végleg lemondott politikusok – Hervé Morin védelmi, illetve Jean-Louis Borloo államminiszter – a centrista irányvonalat képviselték. Kettejük összevont helyére Alain Juppé korábbi kormányfő került. A külügyeket az eddigi igazságügy-miniszter, Michele Alliot-Marie vezeti; utódja Michel Mercier lett. Alliot-Marie a szocialista Bernard Kouchnert váltotta, aki a romák kitoloncolása kapcsán vált Sarkozy kritikusává. (MN)

Berlini utazás
Budapest. Két darab kétszemélyes hétvégi berlini utazást nyert az a két szerencsés magyar játékos, akik részt vettek a budapesti német nagykövetség által Németország újraegyesülésének 20. évfordulója alkalmából meghirdetett kvízjátékban.
A nyerteseknek – Farkas Ágotának és Huszty Zoltánnak – Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet gratulált tegnap. (K. Z.)

Papandreu sikere
Athén. A népszerűtlen gazdasági megszorító intézkedések ellenére Görögországban a kormányzó szocialisták nyerték meg a helyhatósági választások második fordulóját. A Jeórjiosz Papandreu kormányfő vezette párt, a PASZOK 24 év óta először megszerezte Athén polgármesteri székét. (MTI)

Esterházy János emlékezete
Jeruzsálem. A vészkorszak idején a zsidókat mentő Esterházy János gróf emlékezetét a Jad Vasem Intézetben Izrael meg fogja őrizni példaként a jövendő nemzedékeknek – írta hivatalos levelében Avigdor Liberman. Az izraeli külügyminiszter méltatta a felvidéki gróf személyes bátorságát magyar kollégájának, Martonyi Jánosnak írt levelében. Esterházy János máig háborús bűnösként van elkönyvelve Szlovákiában. (S. L. S.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.