Röviden

MN
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Védettebb besorolást kap a Hortobágy
A világörökség részeként kultúrtáj besorolásból vegyes besorolásba kerülhet a Hortobágy – közölte Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója. A nagyobb természetvédelmi forrásokat jelentő besorolás-változásra az ad lehetőséget, hogy nemrégiben tudományos kutatások igazolták: a hortobágyi szikes, ürmös sztyeppe nem emberi kéz műve, hanem közvetlenül a 12 ezer évvel ezelőtt véget ért jégkorszak után, természetes úton keletkezett. Erre már korábban is volt bizonyíték, a mintegy négyezer évvel ezelőtt épített kurgánok ugyanis biztosan nem kerülhettek volna erdőbe, csak olyan területre, ahol messziről hirdetik az oda temetett előkelőség nagyságát. (D. M.)

Kerékpárút Rákosmentén
Új kerékpárút épült a XVII. kerületben a Rákos-patak mentén, 3,6 kilométer hosszúságban. Az ünnepélyes átadáson több száz kerékpáros társaságában jelen volt Riz Levente, Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselő is. A kerület első egybefüggő, több csomópontot összekötő gyalogos- és kerékpárútja uniós támogatással, közel 157 millió forintos összköltségen jött létre. Hamarosan elkészülnek a forgalomtechnikai munkák, a kerékpártárolók, fejlesztik a zöld felületet, és megoldják a vízelvezetést is. Rákosmente önkormányzata saját forrásból biztosította a kerékpárút és gyalogossétány közvilágításának kiépítését, pihenőpadok, kukák elhelyezését. Jövő tavasszal újabb kerékpárút épül, aminek köszönhetően 13 kilométernyi összefüggő hálózat jön létre a XVII. kerületben. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.