Röviden

MTI
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fonák
Amerikai és osztrák kutatók kiszámították, hogy a világon előállított energia elvileg elegendő minden embernek. És ez a hír nem jut el azokra a helyekre, ahova nem jár újság, nincsen rádió, tévé, internet, vagyis villamos áram. Megnyugodhatunk?

Frontálisan ütköztek
Egy osztrák család – egy 37 éves férfi, egy 33 éves nő és kétéves gyermekük – vesztette életét tegnap egy közúti balesetben Csepreg és Horvátzsidány között. Az osztrák rendszámú terepjáró egy alsóbb rendű úton haladt Kőszeg felé, amikor a 14-es kilométer közelében áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött egy tehergépkocsival. (MTI)

Elmarasztalták a putnoki támadókat
Jogerősen fegyházbüntetést szabott ki tegnap a Debreceni Ítélőtábla a putnoki emberölési kísérlet több vádlottjára, akik társaikkal 2007-ben kaszával, késekkel, karddal és vasvillával támadtak egy szalonnasütésre összegyűlt társaságra, s megsebesítették annak több tagját. Az első- és másodrendű vádlott 15-15, a harmadrendű pedig 10 év fegyházbüntetést kapott több emberen elkövetett emberölési kísérlet miatt. Ugyanezen vád alapján a negyedrendű vádlott 7,5 év, az ötödrendű pedig, aki a fenti négy testvér sógora, 6,5 év börtönbüntetést kapott. (MTI)

Rekordot döntött a kínai szupervonat
Óránként 350 kilométeres átlagsebességgel, mindössze 45 perc alatt teszi meg a Sanghaj és Hangcsou közötti 202 kilométeres távot a kínai fejlesztésű szuperexpressz, amely tegnap szállított először utasokat. A szeptemberi teszteléskor a szerelvények egyike 416,6 kilométeres sebességet ért el, és ezzel új rekordot állított fel a hagyományos pályán közlekedő vonatok között. (MTI)

Német villanyautó technikai áttörése
Egyszeri feltöltéssel tette meg tegnap a München és Berlin közötti, 600 kilométeres utat egy elektromos meghajtású német autó. Villanymotorral hajtott kocsinak még soha nem sikerült ekkora távolságot „egy szuszra” megtennie. Az Audi A2 komótos tempóban, óránként 90 kilométeres sebességgel haladt. A német gazdasági miniszter technikai áttörésnek minősítette az akkumulátorok kapacitását. (MTI)

Havazott a Kékesen
Hólepel alakult ki Kékestetőn, miután tegnap reggel kilenc óra körül havazás kezdődött a térségben. A –0,8 Celsius-fokos hidegben egy centiméternél vékonyabb hótakaró fedte az ország legmagasabb pontját. A Mátrában rendszerint november második felében esik le az első hó. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.