Segítség a lakáshiteleseknek

Az Országgyűlés tegnap egyhangúan, az MSZP-sek távollétében, elfogadta a lakáshitelesek megsegítését célzó pénzügyi javaslatot. A rendelkezés csak a lakhatást szolgáló ingatlanokra vonatkozik, az üzleti célúakra nem. A törvénymódosítás nyomán kiszámíthatóbbá válik azok helyzete, akik igyekeznek törleszteni adósságukat.

Bodacz Balázs
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Középárfolyamon vagy hivatalos MNB-árfolyamon való hitelfolyósítás és -törlesztés,
– az ügyfelet hátrányosan érintő, egyoldalú szerződésmódosítás tilalma,
– könnyített futamidő-hosszabbítás,
– könnyített előtörlesztés,
– büntetőköltségek kivetésének tilalma.


Az új szabályozás kimondja, hogy a devizában felvett, de forintban folyósított hitelek összegének megállapításakor vagy a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamát vagy a folyósító pénzintézet napi középárfolyamát kell figyelembe venni. Ugyanezt az árfolyamot kell alapul venni a törlesztőrészlet megállapításakor is. Tehát a jövőben nem lehetséges az, hogy a bank a vételi és az eladási árfolyam-különbözeten is keressen a hitelügylet során. A szabályozás kimondja azt is, hogy a pénzintézet nem módosíthatja egyoldalúan az ügyfél számára hátrányt jelentő módon a hitelszerződést. Ezalól csak a kamatváltozás jelent kivételt, de ez is csak akkor, ha a jegybanki alapkamat emelkedése, a refinanszírozási kamatlábak, a pénzpiaci indexek, a szabályozói környezet, illetve a hitelkockázat kormányrendelet által meghatározott változása ezt indokolja.
Az adósok számára megnyílik a lehetőség, hogy a törvény hatályba- lépése után ötévente egyszer díjmentesen kérjék a futamidő meghosszabbítását. Az előtörlesztés is könnyebbé válik, hiszen a tranzakciót terhelő költségek felső határát 2-ről 1,5 százalékra csökkentik, kiterjesztik az ingyenes előtörlesztés lehetőségét; a szerződés megkötése utáni 24 hónapon túli első előtörlesztés is díjmentes lesz.
A reménytelenül fizetésképtelenné vált adósoknak nyújt segítséget, hogy a kilencven napnál régebben felmondott szerződések esetén a nem teljesítéshez kapcsolódó költségek (késedelmi kamat, díjak, jutalékok) nem lehetnek szankcionáló jellegűek. Ennek értelme az, hogy ne terhelje pluszkötelezettség azokat az adósokat, akik az eredeti tartozásukat sem tudják fizetni. A hiteleseket segítő törvény a kihirdetését követő 15., illetve 45. napon lép hatályba; azaz legtöbb szabálya – a sürgős kihirdetés miatt – húsz nap múlva, minden pontja pedig még az idén életbe léphet.
A döntés kapcsán Rogán Antal (Fidesz) tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: hozzávetőleg 850 ezer lakáscélú hitel van ma Magyarországon, nekik adnak érdemi segítséget. Bejelentette, a Fidesz két hét múlva az Országgyűlés elé terjeszti azt a törvényjavaslatot, amely a közjegyzői díjak esetében lehetővé teszi a hitelszerződések egyszeri ingyenes módosítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.