Slágerek lángoló zongorára

Júliusi koncertjét egy váratlan műtét miatt el kellett halasztani, nem hagyta viszont annyiban; vasárnap este nyolckor, tizenkét év után újra Budapesten koncertezik a rock and roll nagy generációjának egyik utolsó mohikánja, Jerry Lee Lewis.

Klementisz Réka
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két dolog lehet: vagy az ördöggel cimborál, vagy elképesztően toleráns őrangyala van. Szigorúan nézve a dolgokat az is csoda, hogy minden idők egyik legnagyobb rock and roll botrányhőse, Jerry Lee Lewis életben van. Hogy hetvenöt évesen sem lehet lerobbantani az arénák színpadairól, sőt, új lemezre készül, még azoknak is megmagyarázhatatlan, akik egyébként kilóra kiolvasták az összes rock and roll legenda droggal, nőkkel, pokolra járásokkal spékelt életrajzi köteteit. Lewis történetében papírforma szerint legalább tucatnyi aranylövéssel felérő bukfenc van. Húszas évei elején, az ötvenes években feleségül vette tizenhárom éves unokatestvérét, és hát hiába őrjöngött akkor már fél Európa a Whole Lotta Shaking Going On dalra, úgy kiverte a biztosítékot, hogy le kellett fújnia a teljes brit turnét. Negyedik felesége medencébe fulladt, az ötödik túllőtte magát, két fia pedig tisztázatlan körülmények között, balesetben meghalt. Ilyen sorozat mellett nem meglepő, hogy a csak Gyilkosként, a rock and roll ördögeként becézett Lewis egy kis híján halálos kimenetelű gyomorfekély mellett maga is drogfüggőséggel küzdött. A bulvármédia álma, amit tizennégy éves korától napjainkig összehozott, és persze el lehet azon töprengeni, vajon mennyi ebből a jól eladható ördögi mítosz kedvéért feltupírozott gag, de az életmű egészét tekintve mindegy. Amit az első, nagy rock and roll generáció egyik utolsó mohikánjától nem lehet elvenni, az a senkihez sem fogható saját stílus, a teremtés dicsősége, a gospel, a country és a boogie-woogie magas lángon összepörkölt elegye, amitől nem csak ma, fél évszázad után, évtizedek múlva is erős löketet kap majd bármilyen házibuli.
Első lemezét több mint ötvenöt éve jelentette meg, három év múlva már Elvis Presley is rajongott Lewis előadásmódjáért. Félrerúgott zongoraszék, felgyújtott zongora, állva püfölt billentyűk; még a Király is kénytelen volt elismerni, van benne töltés. Arányokat tekintve Lewis pályájának kezdete még csak gyufaláng volt ahhoz a tarlóégetéshez képest, ami ezután következett. A gyors siker, aztán a krízistől krízisig ívelő lejtmenetek után a nyolcvanas években életrajzi filmet forgattak Lewisról Dennis Quais főszereplésével, bekerült a rock and roll hírességek csarnokába, néhány kényszerszünetet leszámítva folyamatosan turnézott, 2005-ben életműdíjat is kapott, rá egy évre pedig nemhogy hátradőlt volna, új lemezzel jelentkezett. A Last Man Standing című albumon Eric Claptonnal, B. B. Kinggel, Bruce Springsteennel és Mick Jaggerrel, a legfrissebb, tavaszra ígért albumon pedig többek között Neil Younggal fűtenek be a rock and roll életérzésnek. Csak semmi naftalinos nosztalgia – a turnéplakát ígérete szerint Lewis koncertje a földkerekség legnagyobb rock and roll show-ja. Kövesse, aki bírja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.