Sörbe görény

Seszták Ágnes
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos helyen Déri János, a népszerű tévériporter ült mellettem. Déri unta a beszédeket és sutyorogva vicceket mesélt, amitől az egész padsor rázkódni kezdett, majd egy kínrímes versikétől felnyihogtunk. A versike így szólt: „Pincér fején görbe sörény, hogy került a sörbe görény?” Tudom, ezeréves, de most hirtelen előjött, és véletlenül sem vicces kontextusban.
Mellbevágó hírekkel gyakran traktál a média, de amikor meghallottam, hogy a Tescóban egér sült a kenyérbe, valamint hogy a sz…t etetik meg a magyarokkal, nem akartam elhinni. Történt ugyanis, hogy a „közkedvelt” áruházlánc 300 kiló, bélsárral szennyezett csirkehúst dobott a piacra. Innentől nehéz követni a dolgok menetét. A Tesco becsszóra visszarendelte a kakás combokat. Tudjuk, a „Legkisebb is számít, Tesco!”. És a szánalmas magyarázat, hogy nem vették észre a csomagoláson keresztül a kakát. Dehogyisnem. A hivatalos szervek minden vizsgálatot feleslegesnek tartottak, elég volt ránézniük. Most tényleg lehetne átkokat szórni, és keserűen beismerni, hogy a magyarokkal szó szerint még a sz…t is megetetik, és hogy egy angol Tescóban ilyen szeméttelep, bóvlilerakat, szalmonella- és bélfertőzésgyár nem létezik. Aki ott volt kinn gyakorlaton, elmondta, hogy külön brigád válogatja az angol Tesco raktáraiban a keletre menő gagyit. Ez van. Le kell szögezni, hogy a látvány, amint a szeletelt kenyérben egy egér alussza örök álmát, dermesztő, vagy hogy a felvágottnak lejárt a szavatossága, hogy amit megveszel, isten tudja, honnan van és milyen belül, vagy miből van, de ez nem riasztja a vevőket. Mert a Tesco olcsó, és akinek kevés a pénze, nem ugrálhat. Éppen ezért embertelen, hogy egy multinacionális cég ezt lelkiismeret-furdalás nélkül kihasználja, odakínálja a selejtet, a szemetet, az emberi fogyasztásra másutt alkalmatlan termékeket. Elvégre ha megveszik…
A Tesco körül nem csak a csirke büdös. Az alkalmazottakkal is otrombán bánnak, a kis beszállítóktól minden címen pénzt követelnek, hogy 30 vagy 90 napon túl sem fizetnek, de minden büntetést mellényzsebből állnak, akár áthárítva a dolgozókra is. Ez a mamutvállalat mer megnyikkanni a különadó miatt, ez fenyegetőzik, hogy elmegy az országból. Menjen, isten hírével, marad itt helyette elég Cora, Auchan, Metro, Lidl, Aldi, Kaiser, Spar és Penny Market. Nincs annyi pénz az emberek zsebében, amennyit ezekben az áruházakban ne lehetne elszórni. A csábítás persze nagy, és csak a szemfüles ellenőrzésnek köszönhető, hogy Magyarországon nem törnek ki különböző ételmérgezéses járványok, szalmonellafertőzések, botulizmusok. A magyar fogyasztó be van kerítve. Megfőzi a csülköt, és ki kell dobni, mert disznósz…r szagú, megfőzi a másikat, az meg elengedi a színét és fehér lesz, mint a mosott ruha. Megveszi a minőségi csirkét, amit ha tízszer lemos, akkor is olyan szagos, hogy ki kell dobni. Előbb húst nem mer venni, aztán zöldséget és gyümölcsöt, majd mézet, kenyeret, ételízesítőket, sajtot és pancsolt üdítőket sem. A végén arra kényszerül, hogy maszek helyeket keressen. Kofát, őstermelőt, méhészt, péket, házilekvárost, sajtost. Akiben bízik, aki talán azt adja, amit hirdet. Csakhogy ez igen fárasztó, és lassan visszatér a cserekereskedelem. A biopiacok sem garanciák, de legalább az illúziót megadják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.