Stabil lábakon áll a jövő évi büdzsé

Miközben a Költségvetési Tanács és a GKI is igen pesszimista előrejelzéseket tett közzé a büdzsé kapcsán, londoni elemzők szerint kedvezők a magyar költségvetési kilátások. – Az új kormány nem egy olyan büdzsét alkotott, amely „az első szellőtől összedől”, továbbá hazánk igen vonzóvá válik a befektetőknek – nyilatkozták a lapunk által megkeresett közgazdászok.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartható az idei hiány. Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül – 43,5 milliárd forint hiánnyal zárt októberben, az első tíz havi hiány 1132 milliárd forint, az éves előirányzat 131 százaléka volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez nem tartalmazza a bankadó decemberre várt 90 milliárd forintos, a három többi válságadót fizető szektorból származó s az év utolsó két hónapjában a Nyugdíjbiztosítási Alapba várt bevételt, amely révén tartható az idei hiánycél. Az előző hónapban a hiány 7,7 milliárd forint volt.


Két-három évig az ország finanszírozásában nem látok súlyos nehézségeket, kimondottan a bajnokok ligájába kerül Magyarország makrogazdasági mutatóival. Nem sok állam van a világon, amely csökkenő államadósságról tud beszámolni a következő évre, s a három százalék alá tervezett államháztartási hiány is ritka – mondta a Magyar Nemzetnek Csaba László közgazdász, akit a jövő évi költségvetés-tervezetről kérdeztünk. Szerinte Magyarország igen vonzó célpontja lehet kis árfolyamkockázatával, magas kamatjával annak a 600 milliárd dollárnak, amelynek kibocsátásáról nemrég döntöttek az Egyesült Államokban; s forinterősödés várható. Amellett azonban, hogy Csaba László stabil finanszírozást vár, a jövő évi büdzsé gyengébb pontjait is látja, ami szerinte egyrészt a gyors tervezésből, másrészt a kriminalisztika határait súroló, súlyos örökségből adódik. – Mutatóink biztosan felkeltik a befektetők érdeklődését, de fontos lenne, hogy a konvergenciatervben, amelyet legkésőbb novemberben kell benyújtani, egy hiteles gazdaságpolitika körvonalait rajzolja meg a kormány – tette hozzá a közgazdász.
– Vannak még olyan tételek a jövő évi költségvetés-tervezetben, amelyek nem százszázalékosan világosak, azonban fontos, hogy a kormány óvatosabban tervezett a korábbinál. Így ha valamivel roszszabb lesz a gazdasági növekedés vagy az infláció, attól a főbb számok teljesülhetnek, vagyis ez nem egy olyan büdzsé, amely „az első szellőtől összedől” – vélekedett lapunknak Barcza György, a K&H vezető közgazdásza. Szerinte 2013–2014 után nem valószínű, hogy bekövetkeznek a Költségvetési Tanács által jelzett nehézségek, jó esély van arra, hogy megszorítások nélkül beindul a növekedés, és javulnak a mutatóink.
Miközben a közpénzből működő Költségvetési Tanács mellett a GKI Gazdaságkutató is finanszírozhatatlansággal riogat, a külföldi szakemberek is optimistábbak. A kormány által kirótt válságadók átmeneti jellege ellenére is kedvezőbbek a költségvetési kilátások, mint több környező országban – vélekedtek tegnap londoni elemzők.
Jó irányba tett első lépés, hogy a kormány megváltoztatta a költségvetés készítésének gyakorlatát, és az állami feladatok ellátása alapján határozza meg a forrásokat a bázisalapú tervezés helyett – véleményezte a jövő évi költségvetést az Állami Számvevőszék. Észrevételeik szerint a költségvetési dokumentum szövege, indokolása az egyszerűsítés irányába változott. Tegnap az Országgyűlés elé kerültek a költségvetés fejezeti kötetei is, amelyek a költségvetés-tervezetből ismert számok részletesebb kidolgozását jelentik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.