Svájc fekete bárányai

Karczag Eszter
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszavazások hazájában, Svájcban két hét múlva ismét kikérik a lakosság véleményét, és újfent a bevándorlókhoz kapcsolódó kérdésben – ahogy azt egy évvel ezelőtt a minaretépítések jövőjéről is tették. Az EU és az Amnesty International is elítéli a referendumot (hasonlóan az előzőhöz), svájci jobboldali politikusok szerint azonban a mostani sem von majd magával komoly nemzetközi feszültségeket.
A Svájci Néppárt (SVP) november 28-ra hívta az urnákhoz a svájci állampolgárokat, a népszavazás kiírásához szükséges százezer aláírás kétszeresét összegyűjtve. Az SVP javaslata szerint azonnal ki kell utasítani az országból azokat a bevándorlókat, akik bűncselekményt követnek el. A referendumon természetesen választási lehetőség is van. A centista pártok – a liberális FDP és a kereszténydemokrata CVP – együtt kampányolnak az úgynevezett ellenjavaslat népszerűsítéséért, amelynek lényege szintén Svájc külföldi bűnözőktől való megtisztítása, ám ők a kitoloncolásról már a kiszabott börtön-, illetve pénzbüntetés alapján döntenének.
A népszavazás jelentőségét nem szabad alábecsülni – véli az SVP, amelynek javaslatára az előzetes felmérések alapján a polgárok 58 százaléka mondana igent; az ellenzék szerint azonban az sem katasztrófa, ha nem a „kétnemes” szavazók lesznek többségben, a törvényjavaslatnak ugyanis nincs esélye sikerrel venni a törvényhozás akadályait. Jogi szakértők szerint a javaslatok megfogalmazása pontatlan, amennyiben bármelyik is elnyeri a lakosság tetszését, még rengeteg munka lesz velük, hogy ne sértsék az alkotmányt. A bevándorlókkal szemben alkalmazandó zéró tolerancia elve jelen formájában szembemegy az emberek szabad mozgását hirdető uniós alapelvvel is, amely Svájcra is hatályos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.