Szalay Balázs mégsem indul a Dakar-ralin

AUTÓSPORT

Munkatársunktól
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén év elején magyar versenyző nélkül zajlott a második alkalommal Dél-Amerikában megrendezett Dakar-rali, s a harmadikon is csak egy honfitársunk lesz, Horn Albert a horvát Drazen Curic navigátoraként. Bár Szalay Balázs a nyáron még azt jelentette be sajtótájékoztatón, hogy visszatér, Bunkoczi Lászlóval indul a 2011. január 1. és 16. között ismét Argentínában és Chilében lebonyolítandó viadalon, az erre már benevezett Opel-páros mégis kénytelen visszalépni. S ez éppen azután dőlt el, hogy a Szalay, Bunkoczi duó a hét végén pályafutása során először elhódította a tereprali magyar bajnoki címet.
„Minimális létszámmal, nyolcfős csapattal készültünk a Dakarra, ám képtelenek voltunk összerakni az induláshoz szükséges büdzsét. Az utolsó pillanatig kivártunk, mert bíztunk benne, hogy az új támogatóinktól esetleg még az idén befolyik a pénz, azonban ez nem történt meg, így vissza kellett mondanunk az indulást. Az egész csapat nagyon szomorú és csalódott, Laklóth Aladár, aki a versenykamionban navigált volna, a Dakarhoz igazította a színházi programját. Mindannyian úgy készültünk, hogy az év végén elutazunk Buenos Airesbe, de sajnos ez most nem jön össze…”
Az eddig tíz Dakar-ralin indult, legjobb eredményeként 2005-ben 21., legutóbb, 2009-ben pedig 22. helyezett Szalay Balázs elárulta, hogy a nyolcfős csapat és a járművek nevezési díja önmagában 100 ezer euró, körülbelül 28 millió forint lett volna, de az utazási és szállásköltségekkel, valamint az alkatrészek és gumik megvásárlása jelentette kiadásokkal együtt összesen 60 millió forintot kellett volna előteremteniük.
„Rossz érzés lesz itthon maradni, de már most megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ha lehet ezt egyáltalán fokozni, még jobban küzdök majd a 2012-es Dakar-indulásért. Nem szeretnék még egy versenyt kihagyni” – tette hozzá Szalay, akinek a tervei között szerepel az is, hogy a jövőre először kiírt tereprali-világbajnokság néhány viadalán rajthoz áll. Ezek közül némelyik sprintfutam, de megmaradtak a klasszikus sivatagi „egyhetesek” is, amelyek jó felkészülést jelenthetnek a Dakar-ralira.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.