Százezrekkel nőhet a bér

Új pedagógus-bértáblát és minősítő rendszert vezetne be, rangban és fizetésben nagyobb különbséget téve a pedagógusok között az oktatási kormányzat.

Munkatársunktól
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az a lapunk birtokába került új pedagógus-életpályamodell tervezetéből kiderül, a kezdő pedagógusok fizetését másfélszeresére, a legkiválóbb tanárok bérét pedig csaknem kétszeresére növelnék. Jelentős módosításokat tartalmaz az új közoktatási törvény tervezete is. Tartós és súlyos fegyelmi vétség esetén eltilthatnák a tanév folytatásától, illetve kiemelhetnék az iskolából a brutális gyerekeket. Jelenleg tanköteles gyermek esetében nem lehet ilyen szankciót alkalmazni, legfeljebb másik iskolába kell irányítani, feltéve, ha találnak befogadó intézményt. A leszakadt gyerekeket általános iskolai tanulmányaik kezdése előtt előkészítő osztályokban zárkóztatnák fel. Kötelező lenne a természettudományos érettségi, a középiskolák pedig újra szabad kezet kapnának a felvételinél.
Az oktatás átalakításával kapcsolatban véleménykülönbség alakult ki Hoffmann Rózsa KDNP-s oktatási államtitkár és Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke között. A két vitázó fél és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter tegnap viszont megállapodott a felsőoktatás átalakításáról szóló alapelvekben és célokban.
Részletek a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.