Székely kötvény a nagyobb önállóságért

Kötvénykibocsátással igyekszik erősíteni Székelyföld gazdasági önállóságát és jólétét a Hargita megyei képviselő-testület. A romániai városok körében nem újdonság a saját értékpapír kibocsátása, Székelyföldön azonban ez az első kezdeményezés.

2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lépés a régió pénzügyi-gazdasági önrendelkezése felé – így is felfogható a székelyföldi Hargita megye önkormányzatának kezdeményezése, miszerint saját értékpapírok útján próbál gazdaságélénkítő programokhoz pénzt keresni. A 326 ezres lélekszámú, 85 százalékban magyarok lakta megye képviselő-testülete nemrég határozatot fogadott el, miszerint tízmillió euró értékben bocsát ki kötvényt, amiből agráripari parkot létesítenének, illetve fejlesztenék a megyeszékhely, Csíkszereda sürgősségi kórházát. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ésszerűbb lépésnek tartja a kötvénykibocsátást a bankhitel felvételénél, ez esetben ugyanis nem kell elzálogosítani az önkormányzat vagyonát. Ugyanakkor szerinte az is fontos szempont, hogy ha a megye lakossága vásárolja meg a román kormány garanciájával kibocsátandó értékpapírokat, akkor nem a külföldi tulajdonban lévő bankok fölözik le a kamatot, hanem a kötvényeket megvásárló székelyeket gazdagítja a jutalék.
Romániában különben eddig néhány megyei önkormányzat, illetve nagyváros bocsátott csak ki kötvényeket – legtöbben infrastrukturális beruházásokra –, a székely megye által megcélzott agráripari park azonban egyedülálló lenne az országban. A kötvények névértékéből származó alapokból a Csíkszereda közelében tíz hektáron megépítendő, vágóhíddal is ellátandó létesítményt a tervek szerint a székely gazdák és kisvállalkozók által létrehozott termelői és értékesítési szövetkezetek (hús-, tej- és növényfeldolgozás) működtetnék. Borboly Csabától megtudtuk, ezáltal helyben fel is tudnák dolgozni a jó minőségű székelyföldi termékeket, az innen származó haszon oroszlánrésze pedig nem kerülne más kezébe: hasonló célt szolgál különben a Hargita, Kovászna és Maros gazdáinak érdekvédelmében nemrég létrehozott agrárszövetség is. – A román kormánytól a válság miatt nem várhatunk támogatást hasonló programokra, éppen ezért nekünk kell lépnünk. Kiemelt célunk az is, hogy a lakosság sajátjának érezze ezeket a beruházásokat, arról nem beszélve, hogy a vidékfejlesztés erősítésébe az idegenforgalom is bevonható azáltal, ha a régió vendéglátó-ipari egységei székely termékekkel kínálnák az idelátogató turistákat – nyilatkozta Borboly Csaba, reményének adva hangot, hogy Hargita példáját a másik székely megye, Kovászna is követi majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.