Szenátusi zöld jelzés a nyugdíjreformnak

MTI
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia nemzetgyűlés után a szenátus is elfogadta az országszerte tiltakozási hullámot kiváltó nyugdíjreform tervezetét. A felsőház – ahol a nemzetgyűléssel ellentétben a kormánypártnak nincs abszolút többsége – 177 igen szavazattal 153 nem ellenében hagyta jóvá a nyugdíjcsomagot, amelynek legfőbb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre. A jobbközép kormánypárt mellett a centrista szenátorok is megszavazták a tervezetet, a baloldali ellenzék viszont nem támogatta. A két ház vegyes bizottsága várhatóan hétfőn dönt a törvény végleges szövegéről, amelyet jövő hét közepén hagyhat jóvá a parlament.
A kormány álláspontja szerint a reform alapvető célja az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer megmentése a bevételek növelésével, azaz, hogy az idén tízmilliárd eurós hiányt felhalmozó állami nyugdíjpénztár 2018-ra egyensúlyba kerüljön. A reform újratárgyalását követelő szakszervezetek szeptember óta országos tiltakozónapok szervezésével próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra. A közvélemény hatvankilenc százalékának támogatását maguk mögött tudva jövő csütörtökön és november 6-án ismét utcára viszik az emberek. A legutóbb kedden tartott országos tiltakozónapon a szakszervezetek szerint 3,5 millióan, a rendőrség szerint 1,1 millióan tiltakoztak 266 városban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.