Széthullóban Berlusconi kormánya

A Berlusconi-kabinet több tagja beadta tegnap lemondását Olaszországban. A miniszterelnök egykori szövetségeséhez, Gianfranco Fini alsóházi elnökhöz közel álló politikusok azért hagyták el a kormányt, mert Berlusconi nem volt hajlandó lemondani posztjáról. A kormányfő ehelyett bizalmi szavazást kezdeményezett.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap elsőként Adolfo Urso ipariminiszter-helyettes mondott le tisztségéről, majd Andrea Ronchi, az EU-ügyek minisztere, illetve két államtitkár, Antonio Buonfiglio és Roberto Menia, ötödikként pedig az infrastrukturális minisztérium államtitkára távozott. Lemondásuk nem teszi működésképtelenné a kormányt, de előre hozott választásokhoz vezethet. Ebben az esetben Giorgio Napolitano államfő még a választások kiírása előtt egyeztetni fog a pártokkal a következő kormány összetételéről.
Fini még pénteken jelentette be, hogy négy híve lép ki a kabinetből, amennyiben a kormányfő hétfőig nem nyújtja be lemondását. Berlusconi pedig nem adta be a derekát, noha a hét végén bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen a parlament mindkét házában. Szakértők szerint a 74 éves politikusnak bőven van esélye a szenátusban, az alsóházban azonban elbukhat.
A kormányválság kritikus időszakban mélyült el, a hét folyamán szavaznak ugyanis először a 2011-es költségvetésről a képviselőházban, a tervezet végső elfogadása pedig december közepére várható. Az euróövezetben tapasztalható bizonytalan hangulatra ügyelve azonban valószínű, hogy sem a bizalmi szavazás, sem a kormány leváltása nem fog megtörténni a költségvetési törvény elfogadása előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.