Színes frakkok

S Z Á M O K  N Y E L V É N

Molnár Csaba
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősi pingvincsontvázat találtak perui kutatók a dél-amerikai ország Ica tartományában, a Csendes-óceán partján álló egyik sziklafalban. Az Inkayacu paracasensis névvel illetett új faj (az inkayacu szó helyi kecsua nyelven a vizek királyát jelenti) szinte teljes csontvázát megtalálták, de ami igazán szenzációssá teszi a leletet, hogy most először találtak fosszilizálódott tollakat is. A tollak olyan jól megőrződtek a sziklába ágyazva, hogy felfedezhetők bennük a pingvin tollazatának színeit adó anyagok. A csontvázat meglelő perui diák, Ali Altamirano és az expedíciót vezető paleontológus, Julia Clarke, a Texasi Egyetem munkatársa meglepetésére a színanyagok alapján az Inkayacu színesebb volt a pingvineknél megszokott elegáns fekete-fehérnél. Tollai között voltak szürkék és bordók is.

36 millió
évvel ezelőtt élt a most felfedezett kihalt pingvin. Ez a földtörténet késő eocén kora volt. A maradványokat két évvel ezelőtt találták, de a tollak mikroszerkezetének elemzése hosszú időt vett igénybe, így a felfedezést csak most közölték a Science folyóiratban.

1,5
méterre becsülik az Inkayacu magasságát a kutatók, így ez volt a valaha élt legnagyobb ismert pingvinfaj a földön. Lábcsontjai között némi puha szövetet is találtak, amely a kutatókat a lazán kibomlott cipőfűzőre emlékeztette. Emiatt maguk között Pedrónak nevezték el a pingvint egy kolumbiai szappanopera szereplője után.

54,6 és 59,7
kilogramm között lehetett az ősi pingvin súlya, ezzel jelentősen meghaladta ma élő legnagyobb rokona, a 22–45 kilogramm súlyú és 120 centiméter magas császárpingvin súlyát. Különleges magasságához képest is méretes, mintegy 40 centiméter hosszú csőrrel rendelkezett.

800-szor
sűrűbb a víz a levegőnél, így a benne való mozgás alapvetően más felépítésű mozgásszerveket kíván, írja a Nature magazin. Bár az ősi pingvintollak kinézetre hasonlónak tűnnek a maiakhoz, az általunk ismert madár fekete színanyagát termelő sejtszervecskék, a melanoszómák lényegesen különböznek tőlük. A színanyag valószínűleg merevíti a tollakat, amelyek így alkalmasabbá válnak az evezésre.

95
százalékkal csökkenhet a ma élő császárpingvinek egyedszáma az évszázad végére, ha az Antarktisz menti tengerek szintje az előrejelzéseknek megfelelően ingadozik. Emiatt gyakorlatilag kihalhatnak A pingvinek vándorlása című természetfilm révén sztárokká avatott röpképtelen madarak.

120
kilométerre északra van az Antarktiszi-félszigettől a Félhold-sziget, amely a Déli-Shetland-szigetek egyik tagja. A Google térképszolgáltatása segítségével már itt is körülnézhetünk. A http: //tinyurl.com/2aphayw címen elérhető panorámaképeket az internetes világcég egyik vezetője és felesége készítették, amikor az Antarktiszra látogattak. A Street View-nak nevezett funkció így már mind a hat földrészről mutat panorámaképeket. A felvételeken szereplő pingvinek pedig – sok lencsevégre kapott embertől eltérően – biztosan nem fogják beperelni a Google-t személyiségi jogaik miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.