Színházi vándorfesztivál Aradon

Aradra költözik egy hét erejéig a romániai kisebbségi színjátszás, november első felében a Maros-parti városban rendezik az V. Interetnikai színházi fesztivált. A kétévente megrendezett seregszemlén deszkára lép Erdély valamennyi magyar színháza, valamint Románia két német és egy zsidó társulata.

2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődik a marosvásárhelyi filmmustra. Tizenhét ország több mint félszáz alkotását tekintheti meg a közönség a Marosvásárhelyen ma induló Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztiválon. A város főterének arculatát meghatározó, csaknem száz évvel ezelőtt épült Kultúrpalota az idén 18. alkalommal ad otthont a seregszemlének. A november 7-ig tartó fesztivál versenyfilmjei között akad jó néhány, amely korábban rangos díjakat söpört be más nemzetközi mustrákon, például a cannes-i, a berlini vagy a Karlovy Vary-i seregszemlén; műfaji besorolásukat tekintve 26 kisjátékfilm, 21 animációs film, négy dokumentumfilm és egy kísérleti film alkotja a mezőnyt. Sipos Levente fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a legtermékenyebbnek ebben az évben a spanyol, valamint a romániai filmesek bizonyultak, akik minden eddiginél több, hét-hét alkotást neveztek be, Magyarország pedig hat mozival képviselteti magát. A mai nyitófilm Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról című produkciója lesz. Emellett levetítenek két, Oscarra nevezett alkotást, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascalját és Jacek Borcuch Minden, amit szeretek című filmjét. Hajdu moziját minden bizonnyal telt ház fogadja majd, a filmet ugyanis részben Vásárhelyen forgatták, a főszereplőn, Török-Illés Orsolyán kívül sok helyi statiszta bukkan fel az alkotásban.


Fiatal magyar teátrum léte ellenére jelentős felkérést kapott a mindössze három éve működő Aradi Kamaraszínház, amely elnyerte Romániában az V. Interetnikai színházi fesztivál megrendezésének jogát. Az ország valamennyi kisebbségi színházának bemutatkozási lehetőséget adó seregszemle első kiadását 2002-ben rendezték Bukarestben, azóta vándorfesztiválként más-más helyszínen, kétévente tartják. A román kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala által életre hívott rendezvénysorozatot november 8–15. között látja vendégül a vértanúk városa, ahol fellép Erdély valamennyi magyar színháza, valamint a két, Nagyszebenben és Temesváron működő német társulat és a bukaresti Zsidó Színház.
Tapasztó Ernő, a Maros-parti társulat művészeti vezetője szerint a rangos seregszemle nemcsak a fennállásának harmadik évében járó kamaraszínház, hanem az aradi magyar közönség számára is megtiszteltetés, a szervezők tudomása szerint ugyanis ekkora horderejű magyar kulturális és művészeti rendezvénynek még nem adott otthont a partiumi nagyváros. A fesztivál idején az Aradi Kamaraszínház fesztiválközpontként, a helyi román Ioan Slavici Klasszikus Színház pedig játszóhelyként működik majd, az előbbi intézmény a stúdió-, az utóbbi a nagyszínpadi produkcióknak ad teret. A közönség naponta két előadást láthat – tizenhét társulat ugyanennyi produkcióját –, az esti előadások után az Aradi Kamaraszínházban szakmai beszélgetéseket tartanak, ahol az érdeklődők találkozhatnak a színészekkel és a kritikusokkal. A magyar és román nyelven zajló szakmai beszélgetéseket az érdeklődők élőben követhetik a világhálón, a www.akamara.ro honlapon, sőt ugyanitt élőben közvetítik a nyitó előadást, az aradiak és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház közös produkcióját (Liselotte és a május), az aradiak és a szegedi Hetek Csoportja által közösen színre vitt záró előadást (Rudolf Hess tízparancsolata), valamint a díjkiosztó gálát. Az előadások élő, internetes közvetítése egyébként premiernek számít a romániai színjátszás történetében, akárcsak az, hogy az összes darab magyar és román fordításban lesz megtekinthető.
Az interetnikai fesztivál történetében először, az Aradi Kamaraszínház kezdeményezésére, szakmai zsűri fogja elbírálni a produkciókat, a testületet Jászay Tamás budapesti színházkritikus vezeti. A grémium díjazza majd a legjobb női és a legjobb férfi főszereplőt, a legjobb női, illetve férfi mellékszereplőt, kiosztják a zsűri és az Aradi Kamaraszínház különdíját, továbbá a fesztivál nagydíját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.