Szivárgó hajtóművek

Hírösszefoglaló
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olajszivárgás miatt negyven hajtóművet cserélnek le három légitársaság Airbus A380-as gépein – jelentette be tegnap Alan Joyce, a Qantas ausztrál légitársaság vezetője. A távirati iroda beszámolója szerint a Qantas azután döntött így, hogy két héttel ezelőtt Szingapúrban kényszerleszállást hajtott végre az egyik A380-as repülőgépe, mert négy Trent 900-as típusú Rolls-Royce hajtóműve közül az egyik tönkrement. Kiderült, hogy a szerkezetben tűz, majd robbanás keletkezett. A világhírű brit repülőgépmotor-gyártó csoport hivatalos közleményben tudatta, hogy vizsgálatai szerint alkatrészhiba okozta az olajtüzet, amely miatt levált a hajtómű közepes nyomású turbinájának tárcsája. A Qantas, a németországi Lufthansa és a Singapore Airlines húsz A380-as gépét egyenként négy Trent 900-as hajtómű tartja a levegőben. Alan Joyce szerint ezeknél a gépeknél a hajtóművek felét, azaz összesen 40-et le kell cserélni. Az A380-as a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe; 800 utas befogadására is alkalmassá tehető, de a légitársaságok általában 400-500 személyes utaskabinokkal rendelik a gépet. A november elejei súlyos incidens után a Qantas és a Singapore Airlines is felfüggesztette A380-asainak üzemeltetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.