Szlovákiában regionális alapú minimálbér lesz

Hírösszefoglaló
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régiónként különböző összegű, a régiók eltérő fejlettségi szintjéhez igazodó minimálbért vezet be a szlovák kormány a tervek szerint. A szlovák munkaügyi minisztérium a kezdeményezést azzal indokolja, hogy pontosan a legnagyobb munkanélküliséggel küzdő járásokban dolgoznak a legtöbben minimálbérért – írja az Új Szó című pozsonyi napilap tegnapi számában.
Michal Páleník, a Foglalkoztatási Intézet vezetője üdvözölte az elképzelést, amely lényegében az Európai Unió mintájára lenne bevezethető Szlovákiában – az unió is egységes egészet alkot, ám az egyes országokban különbözik a minimálbér összege. A Szakszervezetek Konföderációja (KOZ) ellenzi a javaslatot. Miroslav Gazdík, a KOZ elnöke szerint ha nem lesz egységes a minimálbér, tovább nő a gazdasági fejlettségi különbség az egyes régiók között.
A szlovák kormány a múlt héten hagyta jóvá a minimálbér háromszázalékos emelését. Januártól a jelenlegi 307,70 (84 600 forint) euróról 317-re (87 200 forint) emelkedik, egyelőre egységesen.
Az EU-n belül a legmagasabb minimálbér Luxemburgban van, itt 1683 euró, jóval 1000 euró feletti összegnek felel meg Nagy-Britanniában, továbbá Franciaországban, Hollandiában és Írországban. Magyarországon 272 euró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.